Slovaci do Drlaku, Josipovac 2019.

Datum objave: 16. 1. 2020.

I ove godine održana je bogata kulturna i gastro manifestacija Slovaci do Drlaku. Bogati kulturni program odvijao je 23. i 24. kolovoza. U 12. manifestaciji, podijeljenoj na dva bogata dana, posjetitelji su mogli samo uživati. Ove godine slavlje je bilo udvostručeno jer su Josipovčani obilježavali i 25 godina Matice slovačke Josipovac.

Petak, 23. kolovoza

Ove godine je bila jedna promjena, a to je da je petak bio zamišljen kao dječji dan. Tako su prvi dan manifestacije obilježili dječji plesovi i igre. Osim malih Banasovaca (najmlađih i srednje skupine) nastupile su i dječje skupine iz Markovca, Vuke, Satnice Đakovačke, Korođa, Kuševca, Punitovaca i Jurjevca. Kao posebni gosti, slavlje su uveličali i dragi gosti iz Slovačke, FS “Bystrica” iz Nove Bystrice i LH “Kovačovci”. Na početku programa kao malo iznenađenje nastupili su voditeljica Slovačkog misijskog centra za Slovake, sestra Renata Bunova i mali Banasovac Emilio Kanisek otpjevavši nekoliko pjesama. Predsjednica Matice slovačke Josipovac svečanim govorom otvorila je 12. manifestaciju Slovaci do Drlaku te je bogato dvostruko slavlje započelo.
Od uvaženih gostiju prisutni su bili i predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra, ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić, načelnik općine Nova Bytrica Jozef Balačin, predsjednik DVD-a Josipovac Marko Batorek i župnik Đurica Pardon. Nakon svečanog dijela, slijedio je onaj zabavni u kojem su sve prisutne zabavljali članovi tamburaškog sastava “Sokak”.

Subota, 24. kolovoza

U subotu je slavlje započelo svečanom svetom misom u crkvi sv. Mihaela u Josipovcu. Svi Banasovci te gosti iz Nove Bystrice na misi su sudjelovali u svečanim nošnjama te tako uveličali slavlje. Program je započeo u 20 sati. Predsjednica Matice slovačke Josipovac Rozalija Kukučka i predsjednik SKUD-a Braće Banas Marijan Batorek u svojim su govorima pozdravili uvažene goste koji su predstavljali županiju, grad Đakovo i lokalnu zajednicu. Tako su pozdravne riječi posjetiteljima uputili: načelnica općine Punitovci Jasna Matković, predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra, potpredsjednica gradskog vijeća grada Đakova Sanja Bježančević, dožupan Goran Ivanović, župnik Đurica Pardon te načelnik općine Nova Bystrica Jozef Balačin. Manifestaciju je svečano otvorio zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u RH Vladimir Bilek.

Na početku programa nastupili su sve skupine Banasovaca, od najmlađih do odrasle skupine. Osim domaćina nastupili su gosti iz Slovačke, KUD “Veseli Šokci” iz Punitovaca, Matica Slovačka Jurjevac, KUD “Drenjanci” iz Drenja, Matica slovačka Osijek, MKUD “Šandor Petefi” iz Dalj Planine i LH “Kovačovci”. Manifestacija je završila nastupom odrasle skupine SKUD-a Braće Banas.
Nakon svečanog programa bilo je izvlačenje dvanaest tombola za koje su nagrade osigurali članovi likovne skupine Kontrast. U zabavnom dijeli posjetitelje je zabavljao tamburaški sastav “Mašta”.

I ove godine, kao i mnogih prethodnih, osim kulturnog znaka manifestacija je nosila i znak bogate gastro ponude. Posjetitelji su mogli uživati u slasnim jelima koja su na štandovima pripremali lokalne udruge općine. Udruga žena “Pajdaške” pripremale su polesnjak, Udruga žena “Punitovčanke” pripremale su fritule, a članice Matice slovačke Jurjevac pripremale su langošice. Osim u gastro ponudi posjetitelji su uživali i u izložbenim štandovima. Svoja likovna djela izložila je skupina Kontrast, a svoje rukotvorine udruge Matice slovačke Josipovac i Matice slovačke Jurjevac i Udruga žena “Punitovčanke”. OPG Jančo na svojem štandu izložio je suhomesnate proizvode koje posjetitelji mogli kušati i kupiti, a OPG Krunko izložio je med, propolis i ostale pčelinje proizvode.

Ovako bogata manifestacija ne bi bila moguća bez pokrovitelja koji su prepoznali važnost ovakvih događanja za kulturan život lokalne, ali i šire zajednice. Pokrovitelji su ove godine bili: Savjet za nacionalne manjine RH i Savez Slovaka RH, Općina Punitovci, Osječka pivovara, Grad Đakovo i Osječko-baranjska županija.

Bio je to vikend bogatog slavlja kojom je Matica slovačka proslavila svoj 25 rođendan i 12. po redu hvalevrijednu manifestaciju Slovaci do Drlaku. Mnogo toga su posjetitelji mogli vidjeti i kušati te tako uživati u dva prekrasna dana ispunjenih kulturnim, gastro i zabavnim motivima.

Zrinka Pajeska

2_Matica slovačka josipovac KM