DANI OPĆINE NOVA BYSTRICA – 21.-23.06.2024., NOVA BYSTRICA, REPUBLIKA SLOVAČKA

Datum objave: 23. 6. 2024.

Članovi Matice slovačke Josipovac, SKUD-a „Braće Banas“, članovi DVD-a Josipovac, ravnateljica Osnovne škole „Josip Kozarac“, Sanja Kanisek Kuric i predsjednik Saveza Slovaka u RH, Mirko Vavra, sudjelovali su na Danima općine u Novoj Bystrici u Slovačkoj od 21. do 23. lipnja 2024.
Dani općine je višednevna manifestacija u Novoj Bystrici, a organizator iste je Općina Nova Bystrica. Organizira se svake godine uoči proslave zaštitnika sela svetog Ivana Krstitelja. Manifestacija je započela u petak, 21. lipnja, na amfiteatru u središtu sela i to rock koncertima nekoliko poznatih grupa iz Slovačke.
U subotu, 22. lipnja, za Josipovčane je organiziran posjet Kysuckoj galeriji slika u Oščadnici, koja je osnovana 1981. godine na inicijativu Kysučana i 13 likovnih umjetnika, čijih 66 radova je i izloženo u istoj. Nakon toga Josipovčani su posjetili i „Tradicie Kysuc“, Roľnícke družstvo Oščadnica – mjesto izrade proizvoda od ovčjeg mlijeka i neizostavnu Staru Bystricu, kako bi članovi, posebice oni koji su prvi puta bili u posjetu Staroj Bystrici, vidjeli prvi i jedini astronomski sat u Slovačkoj. Astronomski sat ujedno je i najveća drvena skluptura u Slovačkoj.
U poslijepodnevnim satima članovi DVD-a Josipovac, Dino Kuric, Antonio Mićan i Marin Konjušak, sudjelovali su na natjecanju u piljenju drva – Novobystricky drevorubač.
U večernjem terminu na amfiteatru održan je bogat folklorni program pod nazivom „Folklorne popoludnie“. Sudjelovali su brojni svirači na tradicionalnim slovačkim instrumentima, pjevači i folklorne skupine iz Slovačke, a u ovom djelu programa predstavilo se i SKUD „Braće Banas“ plesovima Zamutovsky čardaš i Horehronski dupak. Nakon završetka folklornog programa, svi sudionici i posjetitelji u mimohodu, uz sviranje i pjevanje slovačkih narodnih pjesama, uputili su se na livadu iza amfiteatra, gdje se održalo paljenje ivanjskog ognja.
U nedjelju, 23. lipnja, novobistrički vatrogasci održali su vatrogasnu vježbu, a nakon toga u mjesnoj crkvi održano je svečano misno slavlje, jer su taj dan žitelji Nove Bystrice slavili svog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja. Na misno slavlje išlo se u svečanom mimohodu gdje u narodnim nošnjama i vatrogasnim odorama, a u istome su sudjelovali i članovi SKUD-a „Braće Banas“ i DVD-a Josipovac.
Zajedničkim ručkom u Domu kulture završen je boravak Josipovčana u Novoj Bystrici, gdje su se i oprostili od svojih slovačkih prijatelja. Predsjednik Saveza Slovaka, Mirko Vavra, posebno se zahvalio načelniku Općine Nova Bystrica, Jozefu Kuric i kulturnoj referentici Jani Slivkovoj, a naročito dragim prijateljima Dušanu Šadibolu, Jozefu Radoštanu, Janki Šadibol i Ladislavu Slivka koji su temelj održavanja izuzetnih odnosa između Josipovca Punitovačkog i Nove Bystrice.
Putovanje u Novu Bystricu financijski je podržano od strane Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Punitovci.

Autor teksta i fotografija: Štefanija Kanisek