ZAVRŠNO DOGAĐANJE REGIONALNOG ZNANSTVENOG CENTRA PANONSKE HRVATSKE

Datum objave: 15. 3. 2024.

U četvrtak, 14. ožujka, održano je završno događanje projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske u prostorijama Osnovne škole Josip Kozarac u Josipovcu Punitovačkom. Svečanosti otvorenja prisustvovalo je gotovo 200 posjetitelja.
Svečanost je započela u 11 sati nastupom mlađe dječje skupine SKUD-a „Braće Banas“. Nakon toga je ravnateljica škole Sanja Kanisek Kuric pozdravila uvažene goste: zamjenika župana Osječko-baranjske županije Josipa Miletića, zamjenicu gradonačelnika grada Osijeka Jasenku Crnković, pročelnicu Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko –baranjske županije Mirandu Glavaš-Kul, direktora Poduzetničkog inkubatora Bios iz Osijeka Tihomira Pejina, predsjednicu Matice slovačke Josipovac Rozaliju Kukučka, predsjednika Saveza Slovaka u RH Mirka Vavru, načelnicu Općine Punitovci Jasnu Matković, brojne ravnatelje, učitelje i profesore iz škola s područja Osječko-baranjske županije.
Ovim projektom izgrađen je planetarij i zvjezdarnica, dvije STEM učionice u matičnoj školi i dvije STEM učionice u područnoj školi, te se tako osuvremenila nastava i poboljšani su uvjeti rada. Na svečanosti su dodijeljene nagrade i priznanja za učenike i učitelje koji su sudjelovali u brojnim radionicama i natječajima u organizaciji Regionalnog znanstvenog centra. Na kraju ove svečanosti predstavili su se i Jozipovski heligonkari, te odsvirali i otpjevali dvije pjesme.
Pripremljena je i izložba učeničkih radova te projekcije u planetariju, a u je zvjezdarnici od 12 do 13 sati bilo organizirano promatranje Sunca.
Ovom prigodom je održan i Okrugli stol na temu Rad s učenicima pripadnicima nacionalnih manjina na kojem su sudjelovali predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra, ravnateljica škole iz Jagodnjaka Antonija Mioč, predsjednica Matice slovačke Josipovac Rozalija Kukučka, voditeljica mlađe dječje skupine SKUD-a „Braće Banas“ i knjižničarka u Osnovnoj školi Josip Kozarac Zrinka Pajeska i učiteljica slovačkog jezika Osnovne škole Josip Kozarac Boženka Dasović.
Nakon svečanosti pripremljen je i prigodni domjenak u Domu kulture u Josipovcu Punitovačkom za sve sudionike i goste.

Autor teksta: Štefanija Kanisek
Autor fotografija: