VIANOCE S BANASOVCAMI I GODIŠNJA SKUPŠTINA MATICE SLOVAČKE JOSIPOVAC

Datum objave: 17. 12. 2023.

17. prosinca, u prepunom Domu kulture u Josipovcu Punitovačkom, održan je tradicionalni božićni koncert „Vianoce s Banasovcami“ i godišnja skupština Matice slovačke Josipovac.
Bogat kulturno umjetnički program započeo je u 17 sati, plesom Terchovi, odrasle plesne skupine SKUD-a Braće Banas. Nakon toga je predsjednica Matice slovačke Josipovac, Rozalija Kukučka, pozdravila sve posjetitelje i goste te posebno pohvalila uspješan ovogodišnji rad Matice slovačke i 47-ak odrađenih aktivnosti kroz godinu. Pozdravila je i drage uvažene goste: predsjednika Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj Mirka Vavru, Anicu Popović, voditeljicu likovne grupe Kontrast, Dinu Kurica predsjednika DVD-a Josipovac, Ivicu Gabajčeka, predsjednika NK Omladinac iz Josipovca, Marka Komara, predsjednika Vijeća slovačke nacionalne manjine u Općini Punitovci, Sanju Kanisek Kuric, ravnateljicu Osnovne škole Josip Kozarac Josipovac Punitovački i župnika Župe Punitovci Ivicu Zrno.
Bogat kulturno umjetnički program nastavio se mlađom dječjom skupinom koja se predstavila plesom Čižiček koji su uvježbali sa svojim voditeljicama Štefanijom Kanisek i Zrinkom Pajeska. Starija dječja skupina je predstavila se plesom Liptovski tanec kojega su uvježbali sa voditeljicama Alisom i Larisom Kuric. Jozipovski heligonkari odsvirali su i otpjevali 3 pjesme koje ih je uvježbao Mirko Kukučka. Matea Ozanjak također se predstavila na ovogodišnjem koncertu svirajući heligonku. Božićni koncert dodatno su obogatili mali čestitari: Peter Kukučka, Lana Kvasnovski i Anton Labak, koji su čestitali svima prisutnima Božić i nadolazeću Novu godinu na slovačkom jeziku. Odrasla plesna skupina predstavila se još dva puta i to plesovima Horehron i Zamutovski čardaš koje je s njima uvježbao voditelj Marijan Batorek.
Tradicijska skupina Matice slovačke Josipovac imala je svoj izložbeni štand na kojemu su posjetitelji mogli pronaći bogat izbor božićnih rukotvorina, božićne kolače, ali i ukusne fritule koje su posebno razveselile one najmlađe.
Nakon kulturno-umjetničkog programa uslijedila je godišnja skupština Matice slovačke. Predsjednica Rozalija je pročitala dnevni red koji je bez dopuna jednoglasno prihvaćen od strane nazočnih članova.U voditeljstvo skupštine izabrani su slijedeći članovi Rozalija Kukučka, predsjedavajuća te Adam Konjušak i Zrinka Pajeska, a zapisnik je vodila tajnica Anita Smoljo. Za verifikacijsku komisiju izabrani su Dalibor Funjak i Anita Smoljo, za ovjerovitelje zapisnika Štefanija Kanisek i Kata Kuric.
Nakon usvojenih radnih tijela skupštine, predsjedavajuća je zamolila Dalibora Funjak da pročita izvješće verifikacijske komisije. Na skupštini je od ukupno 204 člana, od toga 136 punoljetnih s pravom glasa, bilo prisutno 118 članova od toga 76 punoljetnih s pravom glasa te su sve donesene odluke na skupštini pravovaljane. Poslovnik o radu skupštine pročitala je članica voditeljstva skupštine Zrinka Pajeska, a isti je bez dopuna jednoglasno prihvaćen. Predsjednica Matice pročitala je prijedlog plana rada i financijskog plana za 2024. godinu koji su bez nadopuna jednoglasno usvojeni.
Predsjednica je naglasila da će se redovna izvještajna skupština održati u veljači ili ožujku 2024. ovisno o ostalim aktivnostima no istaknula je kako je 2023. godina za udrugu bila izuzetno izazovna i aktivna uz, vrlo pohvalno, povećanje broja članova.
Na kraju godišnje skupštine predsjednica je pozvala uvažene goste da se obrate nazočnima. Nazočne su tako pozdravili i pohvalili rad udruge: Sanja Kanisek Kuric, Ivica Zrno i Mirko Vavra.
Nakon koncerta i godišnje skupštine, uslijedilo je pravo iznenađenje za one najmlađe: dolazak Djeda Božićnjaka. Djeca su s njim pjevala, plesala i fotografirala se, tako da cike, vriske i veselja nije nedostajalo, a Djed Božićnjak ih je za nagradu obradovao poklonom.
Uz bogat program koncert potrebno je istaknuti i uređenje pozornice te kutka za slikanje za koje su se pobrinule predsjednica Rozalija i tajnica Anita uz pomoć članova odrasle plesne skupine.
Po završetku programa za sudionike i posjetitelji poslužena je večera i kolači za čiju pripremu su se pobrinuli članovi odrasle plesne skupine.
Ovim koncertom i godišnjom skupštinom, Banasovci i Matica slovačka Josipovac zaključili su još jednu uspješnu godinu obogaćenu brojim aktivnostima.

Autor teksta i fotografija: Štefanija Kanisek

1. Odrasla plesna skupina otvorila božićni koncert plesom Terchovi
2. Predsjednica Rozalija Kukučka pozdravila sve prisutne
3. Mlađa dječja skupina
4. Starija dječja skupina
5. Jozipovski heligonkari
6. Matea Ozanjak
7. Mali čestitari
8. Odrasla plesna skupina u plesu Horehron
9. Odrasla plesna skupina u plesu Zamutovski čardaš
10. Tradicijska skupina
11. Voditeljstvo godišnje skupštine
12. Djed Božićnjak u igri s djecom
13. Kutak za slikanje
14.,15.,16. i 17. – fotografiranje s djedicom