VIANOCE S BANASOVCAMI

Datum objave: 04. 1. 2023.

Nakon dvije pandemijske godine, u nedjelju, 18. prosinca ponovno je održan božićni koncert „Vianoce s Banasovcami“. Koncert je održan u Domu kulture s početkom u 18 sati, a sve u organizaciji Matice slovačke Josipovac i SKUD-a Braće Banas uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.
Bogat kulturno umjetnički program otvorili su „novi“ članovi odrasle plesne skupine s plesom Večer na Kysuciah. Naime, ove plesače je potrebno posebno pohvaliti jer su se tek priključili odrasloj plesnoj skupini te dva mjeseca uvježbali jednu od najtežih koreografija, a sve uz pomoć voditelja odrasle plesne skupine, Marijana Batorek te Larisu i Alisu Kuric, voditeljice starije dječje skupine. Odrasla plesna skupina predstavila se i plesovima Verbung, Terchovy tanec i Na telgarte hraju. Mlađa dječja skupina predstavila se plesovima Šijeme vrecia i novim plesom Hry pri potoku koji su uvježbali sa svojim voditeljicama Štefanijom Kanisek i Zrinkom Pajeska, dok je za glazbeni aranžman zaslužan Dario Vavra. Starija dječja skupina je predstavila se plesom Ladniček. Božićni koncert dodatno su obogatili Betlemaši i mali čestitari (polaznikari), članovi dječjih skupina. Na tradicionalnom slovačkom instrumentu – heligonka- predstavili su se Jozipovski helihonkari: Veronika Paranus, Matea Kanisek, Tea Kanisek, Lana Molnar i Emilio Kanisek koje je uvježbao voditelj Mirko Kukučka. Matea Ozanjak se također predstavila svirajući heligonku koju je i vokalno popratila pjesmom na ugodno iznenađenje svih prisutnih. Osim domaćina predstavile su se i članice Matice slovačke Jurjevac i to tradicionalnim slovačkim božićnim pjesmama.
Kroz ovogodišnji koncert posjetitelje su vodili Barbara Kanisek i Marijan Batorek, a koncert je bio posvećen nedavno preminulom počasnom članu Matice slovačke Josipovac Mirku Knežević.
Vianoce s Banasovcami svojim dolaskom su uveličali i dragi uvaženi gosti: predsjednik Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj Mirko Vavra, Anica Popović, voditeljica likovne grupe Kontrast i dugogodišnja voditeljica folklornih skupina, Marko Batorek predsjednik DVD-a Josipovac, Ivica Gabajček, predsjednik NK Omladinac iz Josipovca, Domagoj Hulak, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine u Općini Punitovci, Sanja Kanisek Kuric, ravnateljica Osnovne škole Josip Kozarac Josipovac Punitovački i župnik Župe Punitovci Ivica Zrno.
Na početku koncerta sve posjetitelje i goste pozdravila je predsjednica Matice slovačke Josipovac, Rozalija Kukučka, koja je posebno pohvalila uspješan ovogodišnji rad Matice slovačke i 40-ak aktivnosti kroz godinu.
Završetak koncerta upotpunio je nastup dječjih skupina koje su zajedno sa publikom otpjevale pjesmu „Sretan Božić svakome“. Po završetku kulturno umjetničkog programa uslijedilo je izvlačenje tombole. Izvučeno je više od 100 sretnih dobitnika, a onaj najsretniji osvojio je sedmodnevno ljetovanje u Medulinu u Apartmanima Tamara, dar obitelji Pastva. Brojne nagrade osigurali su članovi Matice slovačke Josipovac i SKUD-a Braće Banas uz pomoć donatora i sponzora.
Po završetku programa za sudionike i posjetitelji poslužena je zakuska koju su pripremili članovi odrasle plesne skupine.
Ovim koncertom Banasovci su zaključili još jednu uspješnu godinu, obogaćenu uspješnim nastupima.

Autor teksta: Štefanija Kanisek

Autor fotografije 1: Štefanija Kanisek
Autor fotografije 2: Štefanija Kanisek
Autor fotografije 3: Štefanija Kanisek
Autor fotografije 4: Štefanija Kanisek
Autor fotografije 5: Štefanija Kanisek
Autor fotografije 6: Štefanija Kanisek
Autor fotografije 7: Štefanija Kanisek
Autor fotografije 8: Rozalija Kukučka
Autor fotografije 9: Rozalija Kukučka
Autor fotografije 10: Rozalija Kukučka
Autor fotografije 11: Štefanija Kanisek
Autor fotografije 12: Rozalija Kukučka
Autor fotografije 13: Štefanija Kanisek
Autor fotografije 14: Rozalija Kukučka

1. Voditeljica Barbara Kanisek
2. Odrasla plesna skupina u plesu Večer na Kysuciah
3. Odrasla plesna skupina u plesu Verbung
4. Odrasla plesna skupina u plesu Na Telgarte hraju
5. Mlađa dječja skupina u plesu Hry pri potoku
6. Mlađa dječja skupina u plesu Šijeme vrecia, šijeme
7. Starija dječja skupina u plesu Ladniček
8. Polazniček
9. Betlemaši
10. Jozipovski heligonkari
11. Matea Ozanjak s heligonkom
12. Matica slovačka Jurjevac
13. Dječje skupine otpjevale zajedničku pjesmu
14. Posjetitelji ovogodišnjeg božićnog koncerta
15. Uvaženi gosti