USKRSNE RADOSTI U JOSIPOVCU PUNITOVAČKOM

Datum objave: 08. 4. 2023.

Pripreme za najveći kršćanski blagdan, Uskrs, u Josipovcu Punitovačkom započele su na Cvjetnu nedjelju, 02. travnja, kada je tradicijska skupina Matice slovačke Josipovac izložila svoje rukotvorine ispred crkve svetog Mihaela arkanđela. Ručni radovi ove skupine bili su prigodne uskrsne tematike.
U srijedu, 05. travnja, član tradicijske skupine Pavo Labak te članovi Matice Vlado Kuric i Vinko Kmet postavili su drvo vrbe ispred crkve i oko njega drvenu ogradu te na taj način načinili veliko uskrsno gnijezdo. Ponovno je postavljeno i uskrsno jaje visoko oko 2 metra, koje su prošle godine oslikali članovi likovne grupe „Kontrast“. Članovi likovne grupe Anica Popović i Adam Konjušak osvježili su bojama postavljeno jaje na mjestima gdje to bilo potrebno.
Na Veliku subotu, 08. travnja, predsjednica Rozalija Kukučka, tajnica Anita Smoljo i voditeljica dječje skupine Štefanija Kanisek, organizirale su radionicu bojanja pisanica za djecu u prostorijama Matice slovačke Josipovac. Djeca su uz pomoć mama, članova tradicijske i likovne skupine obojala oko pedesetak pisanica. Šarenim pisanicama i pisanicama koje je tradicijska skupina pripremila na svojim radionicama, djeca su ukrasila drvo vrbe koje je postavljeno ispred crkve. Ovoj aktivnosti pridružio se i župnik župe Punitovci Ivica Zrno.
Na Uskrs, 10. travnja, nakon svete mise, ispred crkve je bilo jako veselo. Tradicijska skupina ponovno je izložila svoje rukotvorine, a djeca su trčkarala veselo oko velikog gnijezda u kojem su se nalazili mali zečevi. Mještanin i član Matice Vinko Kmet, svu djecu, koja su bila na svetoj misi, darivao je čokoladnim zečevima i šaranim pisanicama.
Niti ove godine pohvala za sve navedene aktivnosti nije nedostajalo, a najveća zahvala ide organizatorima i svima koji su svojim trudom i radom doprinijeli da Uskrs u Josipovcu bude veseo i radostan kao i do sada.

Autor teksta i fotografija: Štefanija Kanisek