U Josipovcu Punitovačkom održana predstava „U sudnici“

Datum objave: 12. 1. 2024.

U petak, 12. siječnja, u Domu kulture u Josipovcu Punitovačkom, održana je predstava „U sudnici“ Mali Libar Marka Uvodića Splićanina. Predstava je to KUU „Mosor“ iz Gata iz Dalmacije, prijatelja SKUD-a „Braće Banas“ i Matice slovačke Josipovac.
KUU „Mosor“ dolazi iz Gata, središta nekadašnje Poljičke republike, a kontinuirano djeluje od 1954. godine s ciljem poticanja, razvijanja i unapređenja kulture, te očuvanja etno-baštine ponajprije područja Poljičke kneževine. Kroz pjesmu i ples nastoji se kod djece razviti ljubav prema svojim starim običajima i bogatstvu tradicijske kulture. Tijekom godine sudjeluju na svim relevantnim događanjima i smotrama na području Splitsko-dalmatinske županije i šire, kao i na području Republike Hrvatske. Osim folklora u sklopu udruge djeluje i dramska sekcija. Za režisera je odabran glumac splitskoga kazališta Trpimir Jurkić, koji je režirao i dramsku predstavu „U sudnici“ Mali Libar Marka Uvodića Splićanina.
Trpimir Jurkić ukratko je opisao o čemu se radi u njegovim predstavama:
„Uvodićev put kroz kazalište počeo je još za njegova života, davne 1926.
Od tada pa do danas teško bi bilo pobrojati koliko puta, na koji način i u kojoj formi je izvođen Uvodić na daskama koje život znače.
I sad, evo Uvodića i u Gatima, da zajedno sa gatskim kazališnim zaljubljenicima ispriča nešto od onoga u što je bio zagledan, na čemu je počivalo njegovo oko, što je prepoznavao kao autentičnost jednog grada i mentaliteta. Najčešće je pisao o splitskoj mizeriji, siromasima, ali isto tako i o srednjem staležu, građanskom Splitu tog vremena.
Iz svojih sudskih iskustava, svega onoga što je slušao i gledao izašle su i ove dvije sudske fjabe (priče). Jedna o ucviljenoj udovici optuženoj za smrt svog muža, a druga o jednom ukradenom pivcu i njegovu vlasniku, pametnom i prepredenom, kako bi se po splitsku reklo, furbastom vlaju Martinu iz Prugova, koji tražeći pravdu izluđuje suca.“ Također ističe kako su se odlučili posegnuti za tekstovima Marka Uvodića, za duhom i mentalitetom jednog svijeta i vremena kojeg više nema, ali koji je itekako prepoznatljiv i blizak današnjem vremenu.

Članovi SKUD-a „Braće Banas“ i Matice slovačke Josipovac okupili su se u velikom broju kako bi pogledali i podržali svoje prijatelje iz Dalmacije. Nakon predstave, uslijedilo je zajedničko druženje i večera.

Autor teksta: Štefanija Kanisek
Autor fotografija: Rozalija Kukučka
1. Priča o ucviljenoj udovici optuženoj za smrt svog muža
2. Priča o ukradenom pivcu i njegovu vlasniku
3. Predsjednik SKUD-a Braće Banas Marijan Batorek s tajnicom KUU Mosor Tamarom Boromi