TUŽAN RASTANAK NAJSTARIJEG BRAČNOG PARA U JOSIPOVCU PUNITOVAČKOM

Datum objave: 01. 4. 2021.

Malo koje malo mjesto kao što je Josipovac Punitovački moglo se pohvaliti bračnim parom koji već 71. godinu dijeli dobro i zlo, no Sofija i Jozo Batorek bili su jedan su od rijetkih parova kojima je to uspjelo.

Jozo (1931.) i Sofija (1932.) vjenčali su se na dan zaljubljenih, Valentinovo, 1950. godine u župnoj crkvi u Punitovcima, a cijeli svoj životni vijek proveli su u svom voljenom Josipovcu.
Jozo je bio građevinski radnik, a Sofija kućanica koja se brinula o njihovo troje djece: sinu Josipu (71) te kćerima Ani (70) i Mariji (66), a koji su im podarili četvero unučadi i devetero praunučadi.

Život ih nije uvijek mazio, ali unatoč tome, kroz sve uspone i padove, držeći jedno drugo za ruku, sa velikom ljubavi u svojim srcima i uz pomoć Božjeg blagoslova proživjeli su zajedno 71. godinu.

Dugogodišnji bračni staž supružnika Batorek, dana 13.ožujka oko 15 sati prekinuo je zvuk zvona josipovačke crkve koje je oglasio da je Jozova voljena Sofija preminula. Sofija, koju su svi u selu zvali teta Žofija , bila je jedna od rijetkih čuvarica kulturne baštine Slovaka. Svoje priče, stare pjesme i običaje josipovačkih Slovaka rado je dijelila sa televizijskim ekipama koje su posjećivale naše mjesto. Mnogo je toga teta Žofija znala, a njen najvjerniji obožavatelj bio je praunuk Emilio koji je rado upijao svaki stih otpjevane pjesme ili svaku riječ ispričane priče.
Dragu nam tetu Žofiju ispratili smo na vječni počinak 14. ožujka uz pjesmu Matička Kristova, zahvalni Bogu za njen život i sve one koje je ostavila za sobom.

Rozalija Kukučka

Fotografije: Barbara Kanisek
1. Jozo i Sofija, proslava 71.godišnjice braka, veljača 2021.
2. Jozo i Sofija, proslava 70.godišnjice braka, veljača 2020.