TRODEVNO SNIMANJE HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE U JOSIPOVCU PUNITOVAČKOM

Datum objave: 02. 2. 2023.

Snimateljska ekipa Hrvatske radiotelevizije na čelu sa Mariom Beganovićem u vremenu od 03. do 05. veljače 2023. boravila je Josipovcu Punitovačkom.
Tematika snimanja bavila se pokladnim običajima u Josipovcu Punitovačkom, odnosno tradicionalnom pokladnom maskom „Medvjedi od slame“ koja je početkom prošle godine uvrštena na popis nematerijalnih kulturnih dobara pri nadležnom Registru Republike Hrvatske.
Prvog dana, 03.02.2023., snimljeni su kadrovi u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Josipovcu Punitovačkom. Na snimanju su sudjelovala djeca razredne nastave uz voditeljicu dječje skupine i knjižničarku Zrinku Pajeska koja im je pričala o važnosti održavanja pokladnih običaja te tradicionalnoj pokladnoj masci medvjeda.
Drugi dan snimanja započeo je likovnom radionicom na temu tradicionalne pokladne maske, a na radionici su sudjelovali najmlađi članovi Matice slovačke Josipovac i SKUD-a Braće Banas uz voditeljicu Anicu Popović te članove likovne skupine Kontrast. Predsjednica Matice slovačke Josipovac, Rozalija Kukučka govorila je procesu upisa tradicionalne pokladne maske u Registar nematerijalnih kulturnih dobara u RH te o značaju održavanja pokladnih običaja za mještane Josipovca. Posljednja lokacija drugog dana snimanja bila je u kući nekadašnje aktivne članice Matice slovačke Josipovac, Tonke Kuric, gdje su članice tradicijske skupine Katica Kuric, Evica Batorek i Barica Kristek, uz pomoć mladih voditeljica dječjih skupina Alise Kuric i Štefanije Kanisek, pokazale način pripremanja pokladnih krafni.
Posljednjeg dana, 05.02.2023., snimalo se u dvorištu Doma kulture gdje je bila pripremljena zobna slama za oblačenje mladića u tradicionalnu pokladnu masku medvjeda. U samoj pripremi užadi od slame (hužvi), uz članove Matice i SKUD-a , sudjelovali su članovi DVD-a Josipovac kao i brojni mještani. Kamere Hrvatske radiotelevizije zabilježile su cjelokupan proces izrade užadi od slame (hužvi), oblačenje mladića (krutene) u masku medvjeda, predsjednika SKUD-a Braće Banas, Marijana Batoreka koji je govorio o proceduri izrade užadi od slame te o samom načinu oblačenja mladića kao i predsjednika Saveza Slovaka u RH, Mirka Vavru koji je govorio o porijeklu ovog pokladnog običaja. Dok se pripremala slama i oblačilo mladiće u slamu, mladi heligonkari su zasvirali na svojim instrumentima i zabavljali sve prisutne. Snimanje se završilo ophodom medvjeda kroz selo.
Snimljeni kadrovi, nakon montaže, biti će prikazani u emisiji Manjinski mozaik krajem veljače 2023. godine.

Autor teksta: Štefanija Kanisek

Autor fotografije 1: Marijan Batorek
Autor fotografije 2: Štefanija Kanisek
Autor fotografije 3: Zrinka Pajeska
Autor fotografije 4: Rozalija Kukučka
Autor fotografije 5: Štefanija Kanisek
Autor fotografije 6: Štefanija Kanisek
Autor fotografije 7: Rozalija Kukučka
Autor fotografije 8: Rozalija Kukučka
Autor fotografije 9: Josipa Henizelman

1. Zrinka Pajeska u knjižnici s djecom
2. Likovna radionica na temu tradicionalne pokladne maske
3. Rozalija Kukučka u pripremi govora
4. Snimanje pripremanja krafni
5. Oblačenje mladića u slamu
6. Heligonkari
7. Marijan Batorek u snimanju govora o cjelokupnom procesu izrade užadi od slame
8. Mirko Vavra u snimanju govora samog porijekla ovog pokladnog običaja
9. Dio sudionika trodnevnog snimanja Hrvatske radiotelevizije u Josipovcu