TRADICIONALNO RUČNO PODIZANJE MAJSKOG DRVA U JOSIPOVCU

Datum objave: 03. 5. 2023.

U petak, 28. travnja, u Josipovcu Punitovačkom održano je već tradicionalno ručno podizanje majskog drva. Organizacija je to Matice slovačke Josipovac. Drvo je postavljeno ispred crkve Svetog Mihaela arkanđela, u centru sela.

Toga dana, ujutro, mladići iz odrasle plesne skupine, David Kukučka i Tin Tomašek, iskopali su i pripremili rupu duboku oko 2,5 metra. Voditeljice mlađe dječje skupine Zrinka Pajeska i Štefanija Kanisek pripremile su šarene vrpce za ukrašavanje krošnje majskog drva. Majsko drvo iz šume u Josipovcu dovezli su članovi Matice: Josip Brandis – Jogi, Antun Pastva – Žuti, Pavo Labak i Vinko Kvasnovski – Meho, uz dozvolu nadležnog lugara.

Mještani Josipovca, u popodnevnim satima, okupili su se ispred Doma kulture te pripremili užad, ljestve i sve što je potrebno oko podizanja majskog drva. Članovi dječjih plesnih skupina, zajedno sa svojim voditeljicama i majkama ukrasili su, šarenim vrpcama, krošnju majskog drva. Na majsko drvo postavljene su, kako tomu i priliči, slovačka i hrvatska zastava.

Majsko drvo je podignuto na stari, tradicionalan način, pomoću ljestava i užadi, ručno, bez dodatne mehanizacije, a 30-ak muškaraca podiglo je drvo visoko 26,4 metra koje će ostati postavljeno sve do kraja mjeseca svibanja.

Ovu aktivnost dodatno su uljepšali josipovački heligonkari: Emilio Kanisek, Veronika Paranus, Tea Kanisek, Lana Molnar i Matea Kanisek, koji su cijelo vrijeme priprema i nakon postavljanja majskog drva pjevali slovačke pjesme uz lijepe zvukove tradicionalnog slovačkog instrumenta „heligonka“.

Nakon uspješnog podizanja majskog drva, predsjednica Matice slovačke Rozalija Kukučka počastila je učesnike kolačima i pićem, a djeci je podijelila sladoled.

Aktivnost podizanja majskog drva ostvarena je uz pokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

 

Autor teksta: Štefanija Kanisek

Autor fotografija: Štefanija Kanisek i Enis Brkić