Tečaj koreografije u Kulturno edukacijskom centru Slovaka u Orebiću

Datum objave: 01. 7. 2023.

Članovi slovačkog kulturno umjetničkog društva „Braće Banas“ iz Josipovca Punitovačkog u razdoblju od 26. lipnja do 01. srpnja sudjelovali su na tečaju koreografije u Kulturno edukacijskom centru Slovaka u Orebiću.
Koreografi Eva Nemcova i Michal Nemec uz glazbenu pratnju harmonikašem L´ubomira Repku, a po preporuci koreografa Pavola Cienika, sa kojim Matica slovačka Josipovac ima dugogodišnju suradnju, odrasloj plesnoj skupinu postavili su novu plesnu koreografiju pod nazivom Zamutovski čardaš.
Prvog dana pridružio im se i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Vladimir Bilek kako bi podržao prezentaciju slovačke nacionalne manjine u Orebiću.
15-ak članova odrasle plesne skupine na čelu sa voditeljem Marijanom Batorek, svakog su dana sve više napredovali u savladavanju nove plesne koreografije, sa kojom su se u konačnici predstavili na Međunarodnoj smotri folklora 57. Đakovačkih vezova.
Mladi su Banasovci svako jutro, nakon odrađene probe, provodili vrijeme zajedno na plaži uz kupanje, sunčanje i vodene sportove. Drugi dio dnevnih proba odvijao se u predvečernjim satima, a nakon odrađenih večernjih proba uslijedila su zajednička druženja uz glazbu, društvene igre ili obilascima Orebića.
Dana 30. lipnja, na otoku Korčula u istoimenom gradu obilježena je proslava pola godine. Banasovcima je taj dan bio organiziran odlazak na izlet upravo u Korčulu te su tako imali prilike vidjeti veselu, šarenu i maškaranu povorku koja je prošetala gradom. Osim toga, Banasovci su obišli i staru jezgru grada. Toga dana pridružio im se i predsjednik Saveza Slovaka u RH, Mirko Vavra, zajedno sa suprugom.
Prvi posjet i zabavno-edukativno putovanje u Kulturno edukacijskom centru Slovaka u Orebiću zasigurno će Banasovcima ostati u lijepom sjećanju.
Članovi Matice slovačke Josipovac i SKUD-a Braće Banas radosno očekuju slijedeće putovanje i nove aktivnosti u KEC-u Orebić, a sve u svrhu prezentacije slovačke nacionalne manjine na području RH.
Ova aktivnost bila je ostvariva zahvaljujući Savezu Slovaka u RH koji je osigurao sredstva za prijevoz autobusom te zahvaljujući Savjetu za nacionalne manjine RH uz pomoć kojega udruga ostvaruje gotovo sve svoje aktivnosti.