Promocija knjige Tradicijska kultura Josipovca – kako nam je dobro bilo

Datum objave: 12. 4. 2022.

Dana 02. travnja u Domu kulture u Josipovcu Punitovačkom održana je promocija knjige Tradicijska kultura Josipovca – kako nam je dobro bilo autorice Anice Popović.

Knjiga je pripremljena prigodno, povodom obilježavanja 140 godina nastanka sela Josipovac. Sadržaj knjige je u dvojezičnom izdanju, kako bi knjiga bila dostupna ukupnom hrvatskom stanovništvu, a ne samo na materinskom jeziku slovačke nacionalne manjine. Sadrži više naslovnih cjelina strukturiranih prema osnovnoj podijeli običaja na kalendarski i životni ciklus, odnosno na obiteljske, društvene, godišnje te radne običaje. Osim tekstualnog dijela, sadržajnu stranu publikacije čini slikovni materijal te tekstovi pjesama iz autoričine zbirke, kao i notne zapise. Za Slovake u Josipovcu knjiga predstavlja bogat izvor informacija o slovačkoj zajednici na ovom prostoru i svojevrstan vodič kroz običaje vezane za kalendarske ili pak životne običaje.

Nakon intonirane hrvatske i slovačke himne, program promocije otvorila je pjevačka skupina Slovačko kulturno umjetničkog društva Braće Banas sa dvije pjesme koje su također sadržane u knjizi: Na kraj Jozipovca, tri ružički stoja i Moje mile, premilene jahodi.

Po želji autorice knjige, puštena je i audio snimka iz 2001. godine, jedne stare slovačke pjesme Kopala studenku u izvedbi Ivana Kristeka, Tomice Kristeka, Martina Mihalina, Roze Labak i Tonke Kuric.

Predsjednica Matice slovačke Josipovac, Rozalija Kukučka pozdravila je sve prisutne posjetitelje i goste, a posebice autoricu knjige gospođu Anicu Popović i stručne suradnike: recenzenticu dr.sc. Sandru Kralj Vukšić,  prevoditelja knjige na slovački jezik profesora Vlatka Miksada i profesora glazbe Slavka Mihalinu koji je autor svih notnih zapisa sadržanih u knjizi.

Predsjednica Matice pozdravila je i uvažene goste i to: gospođu Branku Baksa, članicu Savjeta za nacionalne manjine RH, tajnicu Saveza Slovaka u RH i predsjednicu Matice slovačke Markovac Našički, gospodina Mirka Vavru, predsjednika Saveza Slovaka u RH, gospodina Marijana Batoreka, predsjednika SKUD-a Braće Banas, gospodina Marka Batoreka, predsjednika DVD-a Josipovac, gospodina Ivana Lovića, načelnika Općine Gorjani, gospodina Zdravka Krha, predsjednika NK Omladinca Josipovac te počasnog člana Matice slovačke Josipovac gospodina Mirka Kneževića. Prisutnima se uz kašnjenje i ispriku pridružila i načelnica Općine Punitovci, gospođa Jasna Matković.

Promocija je započela riječima recenzentice dr.sc. Sandre Kralj Vukšić koja je iznijela svoje stručno mišljenje i recenziju koja je sadržana u knjizi, a posebno se osvrnula na naziv knjige. „Tradicijska kultura Josipovca“ prvi je dio naziva knjige iz kojega se odmah može razaznati da je u istoj sadržana tradicija i kultura Josipovca, dok je drugi dio naziva „kako nam je dobro bilo“ nastao je nakon dužeg promišljanja, jer se u ovom slučaju ne radi o klasičnoj monografiji, već je u knjigu utkan dah osobnih iskustava i doživljaja autorice.

Profesor Vlatko Miksad, stručni suradnik na knjizi, prevoditelj knjige na slovački jezik i urednik fonetske transkripcije pjesama, podijelio je svoje iskustvo rada sa autoricom te je istaknuo da je ovaj projekt za njega također predstavljao izazov s obzirom da dolazi s drugog govornog područja.

Da nije bilo lako napisati ovakvu knjigu potvrdio je i profesor glazbe Slavko Mihalina, koji je napravio notne zapise pjesama koje su sadržane u knjizi. Notne zapise izradio je na temelju audio, a capela snimaka. Snimke su nastale amaterskom zabilješkom autorice uz pomoć starijih žena iz Josipovca.

Autorica, Anica Popović govorila je o tome zašto je napisala ovu knjigu. Istaknula je da je još od djetinjstva sa zanimanjem promatrala sva događanja u mjestu. Jednako su je zanimale glazba, ples, umjetnost, kultura, ali i sport. Smatrala je kako je nužno sabrati sve te običaje, pjesme i priče na jedno mjesto radi budućih naraštaja. Govorila je i o tome kako nije bilo lako napisati ovu knjigu, te da je godinama prikupljala sve potrebne informacije i materijale koji su činili kvalitetan temelj za oblikovanje jednog ovakvog djela. Autorica se posebno zahvalila predsjednici Matice, Rozaliji Kukučka, na nesebičnoj podršci i pomoći u uređivanju knjige. Zahvalila se i ženama od kojih je učila o josipovačkim običajima i pjesama. Istaknula je kako joj je izuzetno žao što knjigu nije uspjela izdati dok su još sve bile na životu, jer bez njih, koje su održavale običaje i pjevale pjesme ne bi bilo niti ove knjige.

Kako je autorica cijeli svoj radni vijek provela kao učiteljica likovne kulture, velik broj običaja sadržan je i na njenim slikama, slikama njenih učenika te članova likovne skupine Kontrast, a zahvaljujući ovoj knjizi ostaju i zapisani.

Uvaženi gosti u svome obraćanju, uputili su autorici brojne pohvale, čestitke i cvijeće.

Svečanost promocije završila je predsjednica Matice, Rozalija Kukučka i to riječima: „Ponosno i u svakoj prilici ističem da je upravo učiteljica Anica nematerijalna kulturna baština Josipovca koju treba zaštititi, a svoje emocije i sva znanja, nesebično je pretočila u ovu knjigu koju nam ostavlja u nasljeđe na čemu joj nikada nećemo moći dovoljno zahvaliti.“

Na samom kraju, članovi Matice slovačke Josipovac i likovne skupine Kontrast uručili su autorici prigodne poklone i cvijeće, a svakom posjetitelju bio je osiguran primjerak knjige.

Knjiga je tiskana u 300 primjeraka u nakladništvu Saveza Slovaka RH i Matice slovačke Josipovac uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Autor teksta: Štefanija Kanisek

Fotografije: Matica slovačka Josipovac