Promocija knjige Prezimena i nadimci u Josipovcu Punitovačkom

Datum objave: 16. 1. 2020.

U nedjelju 8. prosinca u prostorijama Matice slovačke Josipovac održana je promocija knjige Prezimena i nadimci u Josipovcu Punitovačkom. Autori knjige su učitelj slovačkog jezika, rođeni Josipovčanin, Andrija Kuric te umirovljena učiteljica likovne kulture Anica Popović. Promocija knjige započela je pjesmom i to u izvedbi djevojaka SKUD-a Braće Banas koje su otpjevavši Krčmarik malički i Ej, hoja, hoja razveselile prisutne. Nakon njih na starom glazbalu fujari predstavio se i Robert Zgrablić. član Matice slovačke Osijek. Nakon glazbenog uvoda nekoliko pozdravnih riječi prisutnima je uputila predsjednica Matice slovačke Josipovac Rozalija Kukučka.

Uz autore, promotori knjige bili su Sandra Kralj-Vukšić, ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice te Ivica Mršo, profesor hrvatskog jezika i književnosti iz Osijeka. Promotori su redom naglasak stavljali na važnost ovakve publikacije za sve mještane sela Josipovca Punitovačkog jer su imena i prezimena bogatstvo koje svaki čovjek nosi i ostavlja u nasljeđe generacijama koje dolaze.

Dobro raspoloženi autori na spontan način govorili su kako je došlo do ideje i suradnje koja je urodila velikim plodom i ostavila trag za cijelo selo i njegove mještane.
Knjiga je tiskana u 300 primjeraka i to dvojezično, na hrvatskom i slovačkom jeziku. Knjiga sadrži fotografije obitelji koje živi u Josipovcu kao i njihove nadimke koje nose ili su nosili pojedini članovi obitelji.

Nakladnici ove publikacije su Matica slovačka Josipovac i Savez Slovaka u RH. Nakon lijepih riječi autora i promotora, pozdravne riječi istima i posjetiteljima uputili su i uvaženi gosti koji su nazočili promociji. Redom su to bili: predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra, načelnica općine Punitovci Jasna Matković, župnik Đurica Pardon, počasni konzul Slovačke Republike u RH Ivan Komak te urednik Đerma, glasila općine Punitovci, Mirko Knežević.

Izdavanje ove bogate publikacije ne bi bilo moguće bez Savjeta za nacionalne manjine RH, općine Punitovci i Ureda da iseljene Slovake u Bratislavi koji su sufinancirali cijeli projekt.
Knjiga Prezimena i nadimci u Josipovcu Punitovačkom predstavlja bogatstvo prezimena kojim se svaki čovjek treba ponositi i nositi ga s poštovanjem prema precima koji su nam ga ostavili.

Zrinka Pajeska

Fotografije: Mirko Knežević