POKLADNI UTORAK U JOSIPOVCU

Datum objave: 15. 3. 2017.

Pokladni utorak je važan dan za Josipovac, kao i susjedna mjesta, jer se svake godine održava stari običaj, s tradicionalnim maskama „ medvjedi od slame i „ciganke“ Matica Slovačka ima vrlo važnu ulogu da se taj običaj očuva i svake godine prezentira u drugim mjestima pa i u drugim zemljama. Pokladni utorak 28. Veljače 2017. počeo je sa „krutenjem“ medvjeda kod kamare, slame, oblačenjem u staru žensku odjeću, spremanjem u već pripremljene maske. Ove su godine u pokladnoj povorci sudjelovala djeca do petnaest godina. Na večer je bio organiziran maskenbal za odrasle u Domu kulture. Već nekolika godina pokladni običaj organiziraju MS Josipovac i KUD Veseli šokci iz Punitovaca. Pokrovitelj održavanja ovog običaja je općina Punitovci, a ove godine i Vladimir Bilek saborski zastupnik za Češku i Slovačku nacionalnu manjinu te Savjet za nacionalne manjine u RH.

Predsjednica MS Rozalija Kukučka pozvala je svu zainteresiranu djecu i njihove roditelje te članove MS kako bi u povorci sudjelovalo što više maskiranih pogotovo članova dječje folklorne grupe. U izradi grupnih maski sudjelovali su osim predsjednice i Anita Smoljo, Marica Vavra , Štefica Kanisek Zrinka Pajeska, Suzana Kocur, Josip Brandis i Anica Popović, djeca i nekoliko vrijednih mama. Starija djeca su samostalno kreirala maske. Bilo je tu različitih suvremenih predmeta, aparata, ptica i životinja, likova iz bajki. Najzapaženije su uvijek one tradicionalne maske, vrlo komplicirana maska za one koji ju prave, a još teža za one koji ju nose „medvjed“ je od slame“. Dva mala medveda su ponosno koračali na čelu povorke kao i dvije medvjedice učenice sedmog i osmog razreda Andrea i Amanda. Prije nije bio običaj da se djevojčice i djevojke maskiraju u „medvjeda“ od slame, ali vremena se mijenjaju. Ravnopravnost spolova. Teško je bilo prepoznati tko se krije iza mnogih maski. Pokladna povorka je krenula ispred općine Punitovci, zastala pred župnom crkvom u Punitovcima, gdje je maskirane, srdačno pozdravio župnik Đurica Pardon. Povorka se kretala prema Domu kulture u Josipovcu uz radoznale poglede okupljene publike. Tko god je mogao stajati na nogama izašao je na ulicu da vidi povorku, a bilo je tu i gostiju iz obližnjih mjesta. Običaj je, da maškare zaustavljaju vozila koja prolaze, pozdravljaju i obraćaju se prolaznicima. Ovaj puta su to činile Anita tajnica i Rozalija predsjednica MS, maskirane kao pralje sa perilicama, (maskirana djeca). Bile su spremne besplatno svima oprati prljavo rublje. U Domu kulture djeca su se zabavljala, a izabrane su i najzanimljivije skupne i pojedinačne maske. Na večer su se maskirali mladi, pa i oni stariji. Ovaj puta navečer nije bilo tradicionalnog maskiranja, nego nešto jednostavnije i modernije. Bilo je muškaraca prerušenih u izazovne dame ili djevojke u muškarce. Neki se moglo prepoznati a mnogi su cijelu večer uspješno skrivali svoj identitet.

Bilo je lijepih, ružnih, strašnih, zvijeri, lovaca, bolesnika, doktora, medicinskih sestara, a neki su se maskirali u „poznate“osobe. Oko 21:30 sati uslijedilo je predstavljanje maski koje je ocjenjivala stručna komisija, a u 22 sata i izbor najboljih maski. Većina na večernjem maskenbalu bila je maskirana, a svi su se dobro zabavljali, ali po starom običaju samo do jedanaest sati, kada su zazvonila crkvena zvona. Ako bi netko još nastavio s plesom, našao bi se netko od starijih i prekinuo veselje, jer se vjerovalo da „tko poslije zvona pleše, s vragom pleše“. Članice MS Josipovac poslije crkvenih zvona otpjevale su slovačku narodnu pjesmu koja obilježava početak korizme, a maskenbal se priveo svome kraju…do iduće godine.