Poklade u Josipovcu

Datum objave: 27. 2. 2022.

U nedjelju, 27.02.2022., u Josipovcu Punitovačkom Matica slovačka Josipovac i članovi SKUD-a Braće Banas organizirali su pokladnu povorku. Kako su medvjedi od slame josipovačka tradicijska maska, pokladna povorka nije mogla proći bez njih.

Prošlo ljeto članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Josipovac osigurali su dovoz zobene slame kako bi se mladići i muškarci koji budu htjeli biti medvjedi mogli maskirati. Za ovogodišnju tradicijsku masku medvjeda Josip Mihalina darovao je zobenu slamu. Zobena slama bolja je i duža od pšenične pa se lakše mogu napraviti užadi od slame.

Unatoč kišnoj noći, slama je bila jako dobra za izradu užadi od slame, tzv. hužvi, te su se članovi Matice, SKUD-a i brojni zainteresirani mještani okupili u dvorištu Doma kulture kako bi što brže i bolje pripremili sve potrebno za maskiranje mladića i muškaraca u medvjede.

Slama se plete iz kamare na nekoliko mjesta, a po prvi puta u tome se okušala i članica izvršnog odbora Matice, Višnji Kmet uz pomoć još nekoliko žena. Užadi od slame, hužvi, bile su dugačke i do 15 metara.

Vesela pokladna povorka prošetala je duž cijelog Josipovca, a u njoj su sudjelovala maskirana djeca sa svojim roditeljima i naravno medvjedi i ciganke.

Medvjedi su zajedno sa cigankama, blatnim rukama muljali djevojke, zaustavljali automobile i svojim ludorijama uveseljavali stanovnike Josipovca koji su ih izašli pozdraviti.

Za maškare je bila organizirana okrepa ispred Doma kulture gdje su se počastili osvježavajućim pićem i tradicionalnom pokladnom poslasticom, krafnama.

Pokladnu povorku krafnama, kolačima i pićem ispred svoje kuće počastila je i Branka Konjušak s obitelji.

Vesela šetnja maškara završila je na kraju sela gdje su članovi Matice pohvalili sve sudionike te dodijelili simbolične nagrade za najbolje četiri maske.

Prvu nagradu osvojili su medvjedi, njih sveukupno osam, druga nagrada pripala je sestrama Hani i Diani Brandis koje su bile maskirane u konjiće. Treću nagradu dobila je maska ciganke u koju se vrlo domišljato spremila Ramona Kmet, a četvrtu nagradu je dobila je Mia Kukučka u masci anđela.

Tradicija maskiranja u medvjede od slame jedan je od rijetkih običaja koji seže još od doseljenje Slovaka na područje Josipovca, a koji se uspio održati sve do danas.

 

Autor teksta: Štefanija Kanisek
Autor fotografija: Mirko Knežević