POKLADE U JOSIPOVCU

Datum objave: 02. 3. 2023.

Na pokladni utorak, 21.02.2023, Matica slovačka Josipovac i članovi SKUD-a Braće Banas, organizirali su pokladnu povorku.

Pokladna povorka prošetala je Josipovcem, a u njoj su sudjelovala djeca i njihovi roditelji, te naravno medvjedi i ciganke – tradiconalna josipovačka pokladna maska, bez koje su poklade u Josipovcu nezamislive.

Kao i svake godine, članica Matice slovačke, Branka Konjušak, ispred svoje kuće dočekala je veselu pokladnu povorku te ih počastila tradicionalnom poklanom poslasticom, krafnama i osvježavajućim napicima.

Veseli medvjedi i ciganke zaustavljali su automobile, uveseljavali mještane svojim glasanje, a posebno je bilo zanimljivo djevojkama koje su medvjedi i ciganke, kako je to i običaj, počastili pokojim otiskom blatne ruke na licu.

Ophod selom završen je u dvorištu Doma kulture, gdje je predsjednica Matice slovačke, Rozalija Kukučka, pozdravila sve sudionike i zahvalila se svima na brojnom odazivu. Dodijeljene su i simbolične nagrade za najbolje četiri maske.

Prvu nagradu osvojila je maska „oblaci“ ispod koje su se nalazile naše male članice: Meri i Nina Kmet te Mia Kukučka. Druga nagrada pripala masci „dinosauri“, a u njih su bile maskirane sestre Hana i Diana Brandis te Nika i Lena Brandis. Treću nagradu osvojila je maska „duh iz veš mašine“ a ispod nje se maskirala Karmela Vavra. Četvrta nagrada otišla je u ruke najzabavnijoj masci pod nazivom „bauštelci“: Emiliu Kanisek, Lani Molnar, Tei Kanisek i Veroniki Paranus, dok su petu nagradu osvojili zanimljivi „smetlari“: Tia Paola Kuric, Matea Serdarušić i Lara Kanisek. Jedna mala simbolična nagrada otišla je u ruke jedinom tati, Marku Komaru za masku „dama iz Londona“, a koji se svake godine maskira za pokladnu povorku, a pri tome uključuje i čitavu peteročlanu obitelj.

Članovi Matice počastili su sve sudionike osvježavajućim pićem, krafnama, slatkišima i ukusnim ćevapima. Pokrovitelj održavanja pokladnih običaja je Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske te Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Autor teksta i fotografija: Štefanija Kanisek