PODIZANJE MAJSKOG DRVA U JOSIPOVCU

Datum objave: 07. 5. 2022.

U subotu, 30. travnja, u organizaciji Matice slovačke Josipovc u Josipovcu Punitovačkom održano je već tradicionalno podizanje majskog drva. Drvo je postavljeno u centru sela, ispred crkve svetog Mihaela arkanđela.
Josip Brandis – Jogi, Antun Pastva – Žuti i Vinko Kvasnovski – Meho majsko drvo dovezli su iz šume u Josipovcu, uz prethodnu dozvolu nadležnog lugara. Mladići odrasle plesne skupine: Tin Tomašek, David Kukučka, Bruno Brandis i Teo Kukučka iskopali su i pripremili rupu duboku oko 2,5 m. Rupa mora biti duboka barem 10% od veličine majskog drva. Voditeljice mlađe dječje skupine Zrinka Pajeska i Štefanija Kanisek pripremile su šarene vrpce za ukrašavanje krošnje majskog drva.
U poslijepodnevnim satima, kada je dovezeno majsko drvo, Josipovčani su se počeli okupljati ispred Doma kulture. Dok su se pripremale užadi, ljestve i sve potrebno oko podizanja majskog drva, voditeljice dječjih skupina zajedno sa djecom i mamama ukrasili su krošnju šarenim vrpcama. Na majsko drvo postavljene su slovačka i hrvatska zastava.
Majsko drvo je podignuto je na stari način, pomoću ljestava i užadi –ručno bez dodatne mehanizacije, a samo podizanje trajalo je oko dva sata. 30-ak muškaraca podizalo je majsko drvo visoko 28 metra.
Ove su godine Matea Ozanjak i Petar Kuric, svirajući na heligonkama, dodatno uljepšali ovu aktivnost. Majsko drvo ostati će postavljeno tijekom cijelog svibnja.
Nakon uspješnog podizanja majskog drva, predsjednica Matice slovačke Rozalija Kukučka i tajnica Anita Smoljo počastile su učesnike kolačima i pićem, a djeci su podijelile sladoled.
Aktivnost podizanja majskog drva ostvarena je uz pokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Autor teksta: Štefanija Kanisek


Mladići iz odrasle plesne skupine kopaju rupu za majsko drvo Autor fotografije: Štefanija Kanisek


Djeca, voditeljice dječjih skupina i mame ukrašavaju majsko drvo šarenim vrpcama Autor fotografije: Štefanija Kanisek


Priprema za podizanje majskog drva Autor fotografije: Štefanija Kanisek


Podizanje majskog drva Autor fotografije: Štefanija Kanisek


Uspješno podignuto majsko drvo Autor fotografije: Štefanija Kanisek