ODRŽANA 2. MANIFESTACIJA „USKRSNI STOL“

Datum objave: 05. 5. 2022.

Članice tradicijske skupine Matice slovačke Josipovac u subotu 23.04.2022. u Đakvu sudjelovale su na drugoj po redu manifestaciji „Uskrsi stol“ u organizaciji KUD-a Sklad iz Đakova. Manifestacija je prvi puta organizirana 2019. godine, ali se zbog pandemije korona virusa nije održala u 2020. i 2021. godini.

Na manifestaciji su osim Matice slovačke Josipovac – SKUD-a Braće Banas, sudjelovali: KUD “Slavko Mađer” Cerić, KUD “Sarvaš” Sarvaš, KUD “Sloga” Satnica Đakovačka, KUD “Slavonija” Đurđanci, Vladimir (Vlado) Matoković iz Selaca Đakovačkih, čuvar tradicije.

Kata Kuric, Evica Batorek, Petra Hulak i Barica Kristek pripremile su i prezentirale josipovačku gastro ponudu uskršnjih jela koju su prigodno nazvale „Nekad i sad“. Cilj i svrha manifestacije bila je prikazati običaj proslave Uskrsa slavonskih sela nekada i sada te praviti poveznicu s tradicijom očuvanja običaja. Posebnost ove manifestacije leži u činjenici kako su se pred stručnim žirijem predstavili članovi kulturno umjetničkih društava, što ovu manifestaciju čini iznimno edukativnom, ali i ruši stereotipe kako je samo mlado i moderno lijepo.

Prema ocjenama stručnog žirija koji je bio u sastavu: Branka Uzelac, etnologinja, Sanja Andrić, profesorica kulturno povijesne baštine i Zdenko Šarčević, kolekcionar starih predmeta, izuzetan znalac u poznavanju tradicijskih kultura, za najbolji uskrsni stol ocjenjen je i nagrađen KUD “Slavonija” Đurđanci, drugo mjesto pripalo je KUD-u “Sarvaš” iz Sarvaša, a treće mjesto osvojio je stol Matice slovačke Josipovac. Osim žirija i posjetitelji ove manifestacije mogli su degustirati razna tradicionalna jela koja se pripremaju za Uskrs poput kuhane šunke, kuhanih jaja, domaće juhe, sitnih kolača, kolača od dizanog tijesta i mnoge druge delicije.

Autor teksta: Štefanija Kanisek


Članice tradicijske skupine na manifestaciji „Uskrsni stol“ Autor fotografije: Rozalija Kukučka