Maškare u Josipovcu – Fašiangy v Jozipovci

Datum objave: 11. 2. 2024.

U nedjelju 11. veljače 2024. Matica Josipovac i SKUD-a Braće Banas bili su organizatori tradicionalnih pokladnih običaja u Josipovcu Punitovačkom.
Pripreme za tradicionalnu pokladu masku Medvjedi od slame započele su u subotu 10. veljače, kada su muškarci počeli pripremati užad od slame – hužvi – bez kojih su poklade u Josipovcu nezamislive. Toga dana pripremljeno je 40 užadi od slame – hužvi – koje su bile dugačke od 15 do 20 metara.
Ujutro na dan poklada, okupljeni mladići i mještani započeli su s oblačenjem mladića u slamu. Oblačenje u slamu traje nekoliko sati, a za jednog odraslog medvjeda potrebna su gotovo dva sata i 4 užeta od slame – hužvi.
Sve okupljene svojom glazbom i pjesmom uveseljavali su Jozipovski heligonkari na tradicionalnom slovačkom instrumentu heligonka.
Osim njegovanja tradicionalnog pokladnog običaja oblačenja medvjeda u slamu, organizatori su se pobrinuli i za održavanje pokladne povorke, a poziv za sudjelovanje u istoj bio je upućen svima.
Pokladna povorka kretala formirana je od početka sela. Brojna maskirana djeca i roditelji prošetali su Josipovcem, a pratili su ih medvjedi i ciganke. Prema običaju, medvjedi i ciganke su uveseljavali mještane svojim glasanjem, a bio je tu i pokoji otisak blatom po licu, posebno za djevojke.
Ove je godine članica Matice slovačke Evica Komar, ispred svoje kuće dočekala veselu pokladnu povorku te ih počastila tradicionalnom poklanom poslasticom, krafnama i osvježavajućim napicima.
Povorka je završila u dvorištu Doma kulture, gdje su se okupile sve maškare, a predsjednica Matice slovačke, Rozalija Kukučka, pozdravila sve sudionike i zahvalila se svima na brojnom odazivu. Dodijeljene su i simbolične nagrade, koje je birao stručni žiri u sastavu voditeljice likovne grupe „Kontrast“, Anice Popović i dopredsjednika Matice slovačke, Adama Konjušak za najbolje četiri maske.
Stručni žiri najprije je pohvalo sve mladiće koji su nosili masku medvjeda od slame kao i ciganke koje su ih pratile te im zahvalio što održavaju ovaj stari običaj koji su naši preci prije više od 130 godina donijeli sa sobom iz svoje matične zemlje Slovačke.
Uslijedilo je proglašenje i simbolično nagrađivanje maskiranih sudionika pokladne povorke. Prvu nagradu osvojila je maska „Starački dom“ u koju su bile maskirane tri sestre, Nikolina Kvasnovski, Antonija Karalić i Josipa Štenc, a u nju su uključile i svoju djecu, Lanu i Lukasa Kvasnovski te Ritu i Riu Karalić. Druga nagrada pripala je masci „svatovi“, a u nju su bile maskirane obitelj Kmet i obitelj Jug. Treću nagradu osvojila je maska „baka Mariška“ ispod koje se nalazio domišljat i humorističan Emilio Kanisek. Četvrta nagrada otišla je u ruke masci „meduza“u koju se maskirala Karmela Vavra.
Tradicionalna josipovčaka maska medvjeda od slame svake godine budi interes medija i istraživača pa je tako i ove godine ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice, Sandra Kralj Vukšić u suradnji sa etnologinjom Zuzanom Drugová i Radka Cachovanová te snimateljskom ekipom iz Osijeka bila na dvodnevnom zadatku u Josipovcu. Cilj ovog projekta bila je snimiti što više materijala za montažu kratkih edukativnih dokumentaraca o održavanju ovog pokladnog običaja među Slovacima koji žive u iseljeništvu.
Organizatori su za sve sudionike i pomagače pripremili osvježavajuće napitke i zakusku, a članice tradicijske skupine pripremile su ukusne fritule kojima su se najviše radovali oni najmlađi.
Pokrovitelj ove aktivnosti je Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Autor teksta i fotografije: Štefanija Kanisek

1. Muškarci pripremaju užad od slame za medvjede
2. Oblačenje mladića u slamu
3. Medvjedi od slame
4. Maska „meduza“ u povorci
5. Maska „baka Mariška“
6. Maska „svatovi“ u povorci
7. Najmlađi u pokladnoj povorci
8. Maska „starački dom“