JASLICE IZ SLOVAČKE

Datum objave: 06. 1. 2023.

Časna sestra, Renata Bunova, voditeljica Misijskog centra Blažene Zdenke Schelingove obogatila je Josipovačku crkvu Svetog Mihaela arkanđela novim jaslicama koje je dovezla iz Slovačke.
Slovački Betlehem bio je vlasništvo Slovačke provincije Milosrdnih sestara Svetog Križa od osnutka Karitativnog doma na Cerovi od 1968. godine. To je unikatna drvorezbarija, odnosno umanjena verzija velikih jaslica koje se nalaze u Rajeckoj Lesni i Terchovi. Nakon zatvaranja Karitativnog doma u Cerovi u listopadu 2022, provincijska sestra Šebastiana Tuptova, s velikom ljubavlju i zanimanjem , kako bi jaslice došle u dobre ruke, darovala ih je sestri Renati Bunovoj u vlasništvo Slovačkog misijskog centra u Josipovcu Punitovačkom.
Jaslice su pokretne i dosta stare pa je tu bila potrebna i obnova. Pavo Labak i Branko Kanisek potrudili su se kako bi se jaslice obnovile i smjestile u josipovačku crkvu. Tako su mještani Josipovca na božićnoj misi mogli po prvi puta vidjeti pokretne jaslice koje će i ubuduće krasiti josipovačku crkvu.

Autor teksta: Štefanija Kanisek

Autor fotografije 1: Štefanija Kanisek

1. Betlehemske jaslice ispred oltara