IZLOŽBA LIKOVNE SKUPINE KONTRAST I RADIONICE RUČNIH RADOVA

Datum objave: 06. 5. 2022.

Dana 24. travnja u galerijskoj prostoriji Matice slovačke Josipovac u Josipovcu Punitovačkom, održana je izložba likovne skupine Kontrast, koja djeluje u sklopu Matice slovačke Josipovac. Ove godine izložba je održana u sklopu 30. obljetnice Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj. Izložbu je otvorila predsjednica Rozalija Kukučka, koja je pozdravila i uvažene goste: predsjednika Saveza Slovaka, Mirka Vavru, članove udruge Suncokret, članove Matice slovačke Jurjevac, članove Udruge žena Punitovčanke, predstavnike Matice umirovljenika i Film kluba iz Đakova.
O samoj izložbi umjetničkih djela govorila je voditeljica skupine Kontrast, Anica Popović, te je predstavila članove grupe koji su, osim nje, izlagali svoje radove na ovogodišnjoj izložbi, a to su: Adam Konjušak, Josip Brandis, Matija Labak, Katarina Kuric, Reza Damjanović, Josipa Henizelman i Jurica Bareš.
Osim radova koji su izloženi, Anica Popović spomenula je i uskrsno jaje visine 2 metra koje su članovi likovne skupine oslikavali za Uskrs ispred crkve Mihaela arkanđela u Josipovcu, a na inicijativu Pave Labaka. Također je posebno istaknula i članicu Josipu Henizelman, koja studira na Likovnoj akademiji u Osijeku, te je dobila nagradu dekana, a nominirana je i za nagradu rektora. Josipa često ima izložbe, bavi se slikarstvom, fotografijom, filmom i grafikom. Imala je prvu samostalnu izložbu u Osijeku, a priprema i sljedeću izložbu koja će se održati u Splitu. Kako se Josipa bavi i filmom, njezin film biti će prikazan na 31. Danima hrvatskog filma u Zagrebu.
Izloženi su brojni radovi u raznim tehnikama i raznih motiva, a za posjetitelje napravljen je katalog u kojem su predstavljeni članovi likovne skupine i njihovi radovi. Katalog je izdan pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.
Svake godine izložba radova skupine Kontrast bilježi sve više posjetitelja, ali i povećan interesa za radove ove skupine. Voditeljica skupine naglasila je kako likovna skupina Kontrast iduće godine obilježava 30. godina postojanja te će tom prigodom izložba i katalog biti još bogatiji.
U sklopu ove izložbe izloženi su i radovi tradicijske skupine i radionice ručnih radova. Članice ove skupine izložile se radove koje su pripremale unazad godinu dana, a koje su si brojni posjetitelji i osigurali. Osim ručnih radova, članice su za posjetitelje pripremile tradicionalne Uskrsne kolače koje su mogli degustirati.
Druženje se nastavilo u prostorijama DVD-a, a za posjetitelje organizirana je nagradna tombola te je troje najsretnijih osvojilo sliku po izboru likovne skupine Kontrast.

Autor teksta: Štefanija Kanisek


Predsjednica Rozalija Kukučka otvara izložbu Autor fotografije Štefanija Kanisek


Članovi likovne grupe Kontrast koji su izlagali svoje radove Autor fotografije Štefanija Kanisek


Radovi tradicijske skupine Autor fotografije Štefanija Kanisek


Posjetitelji likovne izložbe Autor fotografije Štefanija Kanisek


Radovi grupe Kontrast Autor fotografije Štefanija Kanisek