IN MEMORIAM: MIRKO KNEŽEVIĆ (12.02.1943. – 30.11.2022)

Datum objave: 02. 12. 2022.

Mještani Josipovca Punitovačkog i Općine Punitovci te obitelj, brojni prijatelji i suradnici, dana 05.12.2022. na osječkom groblju svete Ane, oprostili su se od velikog čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u životima cjelokupne zajednice.
Mirko Knežević rođen je 12. veljače 1943. godine u Babinoj Gredi. Nakon završene učiteljske škole, radio je u Vranovcima, potom u Slavonskom Šamcu, a 1. veljače 1968. dolazi u Josipovac Punitovački, za ravnatelja škole. Na tom radnom mjestu je u dva navrata proveo 21 godinu, a od 1993. do 2000. godine bio je prvi načelnik Općine Punitovci. Radni vijek završava u svom pozivu učitelja, i odlazi 2008. godine u mirovinu. U svom radnom vijeku isticao se u kulturnim, javnim i društvenim aktivnostima, posebno u Đakovu i Općini Punitovci. Više godina je bio predsjednik folklornog odjela Đakovačkih vezova, kao i sudionik organizacije te voditelj prvih Đakovačkih bušara. Kao istaknuti novinar u lokalnom glasilu Đakovački glasnik i Novine đakovačke objavljuje članke 16 godina, a bio je dugogodišnji član uredništva. Bio je dugogodišnji član uredništva Revije Đakovačkih vezova, u kojoj je objavio brojne članke, posebno o običajima u selima Općine Punitovci. Bio je predsjednik skupštine Radio Đakova, i brojne su vijesti, podaci i fotografije koje je dostavljao Radio Đakovu i dopisništvu Glasa Slavonije. Bio je najstariji župni dopisnik Đakovačko-Osječke Nadbiskupije. 15 godina je bio autor tekstova i fotografija, te urednik Đerma, glasila Općine Punitovci u kojem su zabilježena sva događanja kulturnog, javnog, političkog, društvenog i vjerskog života sela Općine Punitovci, te zanimljivosti iz života i rada tih mještana. Bio je kroničar toga kraja. Uređivao je facebook stranicu općine. Bilježeći sva događanja u Općini Punitovci, rado je ustupao svoje fotografije te su brojne našle i svoje mjesto u časopisu Pramen. Godinama je kao pučki pjesnik udruge Riječi ravnice čitajući pjesme diljem Slavonije prenosio ime općine. Za svoj rad primio je pedesetak priznanja, diploma, zahvalnica i plaketa, te je bio nositelj Spomenice Domovinskog rata. U ovih pedeset godina bio je član mirovnog vijeća pri mjesnom uredu u Punitovcima, te član josipovačke Mjesne zajednice, član i tajnik josipovačkog DVD-a, blagajnik lovačkog društva, član Upravnog odbora josipovačkog nogometnog društva, član Josipovačke Matice slovačke, čiji je bio jedini počasni član. Godinama je vodio josipovački i punitovački KUD, te s njima prošao brojne pozornice, a bio je i predsjednik josipovačkog KUD-a Braće Banas. Organizator prve pokladne povorke u Josipovcu Punitovačkom, organizator i voditelj 40 godina, organizator i voditelj brojnih manifestacija, priredbi i zabava u Josipovcu Punitovačkom i Punitovcima. U srpnju 2018. godine na sjednici vijeća Općine Punitovci proglašen je počasnim građaninom Općine Punitovci. Mnogo je učinio za Josipovac Punitovački i Općinu Punitovci.
„Mnogima sam čitao, čitat će i meni. Lovci će pucati, jer sam lovac. Sirena će zavijati, jer sam vatrogasac. Tambure će zasvirati, jer sam vodio mnoge KUD-ove. To će biti „najveća fešta“ koju ću ja gledati odozgor i vidjet ću kakvi ste vi dole. I dao Bog da ja još barem na 20 Slovaci do Drlaku dođem.“ – riječi su koje je Mirko Knežević uputio nazočnima na manifestaciji Slovaci do Drlaku 2018. godine kada je primio plaketu počasnog građanina Općine Punitovci.
Ovim putem počasnom članu Matice slovačke Josipovac upućujemo posljednji pozdrav i zahvalu za svaki doprinos zajednici u kojoj je živio.

Autor teksta: Štefanija Kanisek