HRT tri dana u Josipovcu Punitovačkom

Datum objave: 05. 2. 2017.

Ekipa HRT snimala je u Josipovcu Pun. puna tri dana, točnije ood 3. o 5. veljače 2017. g. reportažu o selu Josipovac Punitovački i aktivnostima Matice i SKUD-a, a to sve za TV emisiju o nacionalnim manjinama u Hrvatskoj, Manjinski mozaik. O dolasku Slovaka iz Slovačke na područje današnjeg Josipovca govorio je Pavel Kvasnovski, prvi predsjednik Matice, o suradnji sa Slovačkom Zdenko Komar, dopredsjednik Matice, a Josip Kvasnovski, učitelj slovačkog jezika i prvi predsjednik Saveza Slovaka u RH, o osnivanju MS-Josipovac. Mirko Vavra, aktualni predsjednik Saveza Slovaka u RH, govorio je o Josipovcu danas i gdje ga vidi u budućnosti – što je izgrađeno posljednjih godina i što se još planira slijedećih godina, te o društvenom životu mještana.

Predsjednica Matice Rozalija Kukučka pohvalila se sa radom MS i brojnim aktivnostima sekcija koje tu djeluju . Marijan Batorek predsjednik SKUD-a „Braće Banas“ i dugogodišnji voditelj folklorne grupe govorio je o radu i nastupima folklornih grupa, a odrasli su i zaplesali. Voditeljice mlađe dječje grupe Zrinka Pajeska i Štefanija Kanisek sa djecom su vježbale plesati. Kako se izrađuju „fujare“ -tadicionalni slovački puhački instrumenti- pokazao je Branko Kanisek u svojoj obiteljskoj kući, a posjetili su ga i prijatelji. Dok je Branko ukrašavao i isprobavao „fujare“, Josip Mihalina, majstor je za izradu i sviranje „roga“.

O ideji da se mladim da mogućnost, likovnog umjetničkog izražavanja i o nastajanju likovne grupe „Kontrast“ kao sekcije MS, govorila je Anica Popović, voditeljica. Mladi umjetnici i učitelji likovne kulture Josip Brandis i Katarina Kuric te Matija Labak, govorili su o svojim počecima likovnog izražavanja, školovanja i svom stvaralaštvu u grupi. Časna sestra Renata Bunjova, koja je prije nekoliko mjeseci došla u Josipovac govorila je o ulozi misijskog centra koji je otvoren u Josipovcu.