GODIŠNJI KONCERT NAŠIH UDRUGA – MATICE SLOVAČKE JOSIPOVAC I SKUD-a „BRAĆE BANAS“

Datum objave: 16. 1. 2020.

„Vianoce s Banasovcami“

U nedjelju, 22. prosinca 2019. održan je tradicionalni božićni koncert Vianoce s Banasovcami. Sala u Domu kulture Josipovac bila je ispunjena do zadnjeg mjesta. Mnoštvo posjetitelja moglo je uživati u bogatom programu koji su za sve goste priredili Banasovci. Program je započeo s prikazivanjem josipovačkog božićnog običaja Betlemaša koji su prikazali članovi srednje skupine Banasovaca. U sklopu Betlemaša prikazane su i tradicionalne čestitke tipične za Josipovac, ali i slovačke božićne pjesme, tradicionalne i malo modernije.

Nakon lijepog uvoda program je započeo nastupom svih skupina Banasovaca. Uz domaćine nastupili su i članovi MS Jurjevac, Kud-a „Veseli šokci“,a Matea Ozanjak obogatila je program s nekoliko pjesama koje je odsvirala na heligonki. Osim Matee, svoje umijeće sviranja na heligonki pokazao je i mali Banasovac, Petar Kuric, koji je bio nagrađen velikim pljeskom.

Koncertu su nazočili i uvaženi gosti: Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka, Jasna Matković, načelnica općine Punitovci, Marko Batorek, predsjednik DVD-a, Zdravko Krha, predsjednik NK Omladinac te Mirko Knežević kao predstavnik medija koji je održao i poseban govor za sve Banasovce povodom 25 godina Matice slovačke Josipovac.

Na ovom koncertu srednja skupina Banasovaca pokazala je novi ples Čekalam betarja koji je uvježbala njihova voditeljica Anamarija Hulak, a nakon nastupa svih skupina Banasovaca te gostiju, poseban kraj su uljepšali najmlađi članovi Banasovaca koji su otplesali jedan zabavan plesa na pjesmu Vianoce su zas koji nije bio tradicionalan te tako zabavili sve posjetitelje.
Na samom kraju uslijedilo i malo iznenađenje. Naime, divnom gestom predsjednice Matice slovačke Josipovac Rozalije Kukučka i predsjednika SKUD-a Braće Banas Marijana Batoreka dvije bivše plesačice, Zrinka Pajeska i Anamarija Hulak, dobile su poklon kao nagradu za godine plesa i aktivnog djelovanja, ali i nastavka rada s djecom u budućnosti.

Tijekom trajanja koncerta posjetitelji su mogli kupiti i tombolu koja je bila izvučena na kraju, a čiji iznos je išao za potporu društvu koje tijekom godine ima mnoštvo nastupa. Također, tradicijska skupina Matice slovačke Josipovac izložila je svoje rukotvorine koje su posjetitelji mogli pribaviti po simboličnim cijenama kao donaciju za rad i napredak naših udruga.
Glavni pokrovitelj cijelog koncerta bio je Savjet za nacionalne manjine u RH i Općina Punitovci.

Još jednu godinu Banasovci su uspješno priveli kraju. Kao i prethodne, i ova je bila ispunjena plesom, pjesmom, veseljem i brojnim putovanjima i nastupima.

Zrinka Pajeska

Galeriju fotografija možete pogledati na slijedećem linku