Godišnja skupština Matice slovačke Josipovac Punitovački

Datum objave: 03. 3. 2024.

Dana, 02. ožujka, održana je redovna godišnja skupština Matice slovačke Josipovac u Domu kulture u Josipovcu Punitovačkom.
Na samom početku skupštine, a nakon intoniranja hrvatske i slovačke hime, mlađa dječja skupina domaćoj se publici predstavila dječjim igrama i plesovima „Na Čižička“. Nakon veselog dječjeg nastupa, svima već dobro poznati Jozipovski heligonkari odsvirali su dvije pjesme, a kratki kulturno umjetnički program zatvorila je odrasla plesna skupina plesom „Zamutovsky čardaš“. Ovom prilikom plesačice odrasle plesne skupine premijerno su predstavile nove nošnje koje su kupljene iz donacije Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH posredstvom Saveza Slovaka u RH. Nove nošnje kupljene su Republici Slovačkoj, točnije u regiji Prešov u mjestu Zámutov. Članice tradicijske skupine na svom su štandu izložile rukotvorine uskrsne tematike.
Predsjednica, Rozalija Kukučka, pozdravila je sve nazočne i zahvalila im se na odazivu, te je pročitala dnevni red koji je bez dopuna jednoglasno prihvaćen od strane nazočnih članova.
U prvoj točci dnevnog reda predložena su i prihvaćena radna tijela skupštine: voditeljstvo skupštine, zapisničar, ovjerovitelji zapisnika, verifikacijska i kandidacijska komisija.
U voditeljstvo skupštine izabrani su slijedeći članovi Rozalija Kukučka, predsjedavajuća te Adam Konjušak i Zrinka Pajeska kao članovi, a zapisnik je vodila tajnica Anita Smoljo.
Za verifikacijsku komisiju izabrani su Dalibor Funjak i Anita Smoljo, a za ovjerovitelje zapisnika Višnja Kmet i Marijan Batorek.
Druga točka dnevnoga reda skupštine bila je Izvješće verifikacijske komisije. Nakon usvojenih radnih tijela skupštine, predsjedavajuća je zamolila Dalibora Funjak da pročita izvješće verifikacijske komisije. Na skupštini je od ukupno 217 članova, od toga 148 punoljetnih s pravom glasa, bilo prisutno 146 člana od toga 104 punoljetna člana s pravom glasa te su sve donesene odluke na skupštini pravovaljane.
Treća točka dnevnoga reda je bila Donošenje poslovnika o radu skupštine. Poslovnik o radu skupštine pročitala je članica voditeljstva skupštine, Zrinka Pajeska, a isti je bez dopuna jednoglasno prihvaćen.
U četvrtoj točci dnevnoga reda podnosilo se izvješće za 2023. godinu. Podpredsjednik Matice, Adam Konjušak, pročitao je izvješće o radu, a predsjednica Rozalija je pročitala financijsko izvješće za 2023. godinu. Naglasila je da je godina bila vrlo aktivna, sa odrađenih 46 aktivnosti i 336 održanih proba svih skupina koje djeluju u sklopu Matice, a broj članova se iz godine u godinu povećava.
Predsjednica se na kraju izvješća o radu za 2023. godinu zahvalila svim članovima Matice i SKUD-a „Braće Banas“, svojim najbližim suradnicima, posebno tajnici Aniti Smoljo, voditeljima svih skupina, udrugama s kojima Matica surađuje, Savezu Slovaka u RH, Savjetu za nacionale manjine RH, Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, gospodinu Vladimiru Bileku, saborskom zastupniku za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Općini Punitovci, svim donatorima i sponzorima. Uz sve bliže suradnike, predsjednica je posebnu zahvalu uputila i Mladenu Kuricu koji već nekoliko godina zaredom pomaže pripremati članice pjevačke skupine za nastupe te Marini Ćano koja se aktivnije uključila u rad tradicijske skupine. Posebno se zahvalila svojoj obitelji, koja joj je najveća podrška u obnašanju dužnosti predsjednice.
Predsjednica nadzornog odbora, Štefanija Kanisek, skupštini je pročitala izvješće nadzornog odbora koji je izvršio pregled financijske dokumentacije udruge za 2023. godinu.
Peta točka dnevnoga reda skupštine bilo je donošenje odluke o izmjeni i dopuni statuta MS Josipovac, koji je također jednoglasno prihvaćen.
Šesta točka dnevnoga reda bila je pozdravna riječ gostiju te pitanja i prijedlozi. Predsjednica je pozvala uvažene goste da se obrate skupštini. Nazočne su tako pozdravili i pohvalili rad udruge: gospodin Igor Kovačević, koji je pozdravio goste u ime Općine Punitovci, gospodin Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka Republike Hrvatske, Dino Kuric, predsjednik DVD-a Josipovac, Franjo Drga, predsjednik Matice slovačke Jurjevac Punitovački, ravnateljica Osnovne škole Josip Kozarac, Sanja Kanisek Kuric, velečasni Ivica Zrno, župnik u Župi Punitovci i na kraju predsjednik SKUD-a „Braće Banas“, Marijan Batorek.
Na kraju godišnje skupštine uslijedilo je prigodno druženje svih članova i gostiju.

Autor teksta i fotografija: Štefanija Kanisek
Autor fotografije 1: Marina Ćano

1. Članice tradicijske skupine za svojim štandom
2. Mlađa dječja skupina
3. Jozipovski heligonkari
4. Odrasla plesna skupina – dečki
5. Odrasla plesna skupina
6. Djevojke iz odrasle plesne skupine predstavile nove nošnje
7. Predsjednica Rozalija Kukučka pozdravila sve nazočne i predstavila dnevni red
8. Voditeljstvo skupštine
9. Dalibor Funjak pročitao je izvješće verifikacijske komisije
10. Štefanija Kanisek pročitala je izvješće Nadzornog odbora
11. Igor Kovačević pozdravio je goste u ime Općine Punitovci
12. Predsjednik Saveza Slovaka RH Mirko Vavra
13. Dino Kuric predsjednik DVD-a Josipovac
14. Franjo Drga predsjednik Matice slovačke Jurjevac Punitovački
15. Velečasni Ivica Zrno
16. Marijan Batorek predsjednik SKUD-a „Braće Banas“
17. Svi članovi i gosti na skupštini