DANI KULTURE U NOVOJ BYSTRICI

Datum objave: 04. 7. 2022.

Članovi Matice slovačke iz Josipovca Punitovačkog, slovačkog kulturno umjetničkog društva Braće Banas i članovi DVD-a Josipovac sudjelovali su na Danima Kulture u Novoj Bystrici od 24. do 26. lipnja 2022.
Organizacija je to Općine Nova Bystrica u povodu proslave zaštitnika sela svetog Ivana Krstitelja. Dani kulture u Novoj Bystrici je događaj koji se održavao na novom amfiteatru Nova Bystrica u središtu sela. Manifestacija je započela u petak, rock koncertom nekoliko poznatih grupa.
U subotu, 25.06.2022. organiziran je izlet u Staru Bystricu kako bi članovi, posebice oni koji su prvi puta bili u posjetu Staroj Bystrici, vidjeli prvi i jedini astronomski sat u Slovačkoj. Astronomski sat ujedno je i najveća drvena skluptura u Slovačkoj. U poslijepodnevnim satima članovi Matice i DVD-A sudjelovali su na natjecanje u piljenju drva – Novobystricky drevorubač.
U večernjem terminu na amfiteatru održan je bogat folklorni program pod nazivom „Folklorne popoludnie“. Sudjelovali su brojni svirači na tradicionalnim slovačkim instrumentima, pjevači i folklorne skupine iz Slovačke, a u ovom djelu programa predstavio se i SKUD Braće Banas plesovima Terchovy tanec i Horehron.
Nakon završetka folklornog programa svi su se izvođači u mimohodu uputili na livadu iza amfiteatra, gdje je održano paljenje ivanjskog ognja. Svi sudionici i posjetitelji imali su priliku uživati u raskoši ivanjskih krijesova uz slovačke narodne pjesme.
U nedjelju, 26.06.2022., stanovnici Nove Bystrice slavili su svog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja. Na svečanom misnom slavlju koje je održano u mjesnoj crkvi, Novobistričanima su se pridružili i članovi Matice, SKUD-a i DVD-a odjeveni u narodne nošnje i svečane odore.
Boravak u Novoj Bystrci završio je zajedničkim ručkom, nakon čega su se Josipovčani oprostili od svojih prijatelja. Predsjednik SKUD-a Marijan Batorek posebno se zahvalio načelniku općine Nova Bystrica, Jozefu Balačinu, kulturnoj referentici Jani Slivkovoj te dragim prijateljima Dušanu Šadibolu, Jozefu Radoštanu i Ladislavu Slivka koji su temelj održavanja izuzetnih odnosa između Josipovca Punitovačkog i Nove Bystrice.

Autor teksta: Štefanija Kanisek


Dečki DVD-a Josipovac na natjecanju piljenja drva Autor fotografije: Katja Kuric


SKUD Braće Banas na amfiteatru u Novoj Bystrici Autor fotografije: Štefanija Kanisek


Banasovci na pozornici 1 Autor fotografije: Štefanija Kanisek


Banasovci na pozornici 2 Autor fotografije: Štefanija Kanisek


Banasovci na pozornici 3 Autor fotografije: Štefanija Kanisek


Članovi DVD-a Josipovac nosili zastavu na svetoj misi u Novoj Bystrici 1 Autor fotografije: Štefanija Kanisek


Članovi DVD-a Josipovac nosili zastavu na svetoj misi u Novoj Bystrici 2 Autor fotografije: Štefanija Kanisek


SKUD Braće Banas u crkvi U Novoj Bystrici Autor fotografije: Štefanija Kanisek


SKUD Braće Banas s prijateljima iz Nove Bystrice Autor fotografije: Štefanija Kanisek