ČLANOVI SKUD-a „Braće Banas“ i MATICE SLOVAČKE JOSIPOVAC NA TRODNEVNOM PUTOVANJU U MAĐARSKOJ

Datum objave: 10. 3. 2017.

Članovi SKUD-a „Braće Banas“ i Matice slovačke Josipovac koncem veljače 2017. gostovali su tri dana u Mađarskoj u mjestu Mlynky (Pilisszentkereszt). Sudjelovali su na njihovoj tradicionalnoj manifestaciji pod nazivom „Pilišska kavalkada a šiškovi festival“ u organizaciji Udruženja pilisskych Slovaka i gospođe Marte Demjanove.

Matičari su u narodnim nošnjama sudjelovali na svetoj misi i svečanoj pokladnoj povorci koja se kretala od crkve do kulturnog doma. Josipovčani su oduševljavali publiku po ulicama atraktivnim plesovima, a prava atrakcija bili su medvjedi od slame. Trebalo je uložiti mnogo truda, da se naprave dva medvjeda od slame i da izdrže cijeli dan.

Marijan Batorek, predsjednik SKUD-a potrudio se da se napravi i ponese dosta „hužvoh“ od slame koje su članovi MS napravili dan ranije u Josipovcu, a slamu su za ovu priliku priredili još ljeti za vrijeme vršidbe. Janik Kukučka i Igor Smoljo dva bivša izvrsna plesača, u Mađarskoj su bili medvjedi od slame. Morali su stalno pozirati, jer su se Mađari, mladi, stari i djeca htjeli s njima fotografirati. Inače je običaj u Josipovcu da je maškarama, pogotovo medvjedima, sve dozvoljeno, a najveće zadovoljstvo im je maljati djevojke sa čađom iz krušne peći.

Režiser „Krajanske njedele“ smotre folklora za iseljene slovake u Detvi-Slovačka, Vlastimir Fabišik sa delegacijom, došao je vidjeti program i dogovoriti se s Josipovčanima, za sudjelovanje, ove godine u srpnju na ovoj međunarodnoj smotri gdje će Josipovčani predstavljati Slovake iz Hrvatske. Tema ove godine u Detvi su Maske i pokladni običaji, pa će se Josipovački medvjedi već po drugi puta pojaviti na ovoj smotri.

Na samom festivalu Josipovčani su se još predstavili sa tri plesa koje je izvela odrasla plesna skupina uz pratnju tamburaša, muška i ženska pjevačka skupina sa po dvije pjesme te slolista Branko Kanisek na „fujari“. „Šiškovi festival-festival krafni“, trajao je cijeli dan i završio sa Retrodiskotekom u jutarnjim satima. Bogata gastro ponuda, posebno različitih vrsti krafni, natjecanje u jedenju krafni, konkurirala je za Guinnesovu knjigu rekorda.

Josipovčanima su se na ovom putovanju pridružili i predsjednik Saveza Slovaka u RH g.Mirko Vavra, tajnica Saveza Slovaka i članica Savjeta za nacionalne manjine gđa. Branka Baksa, predsjednica MS Josipovac Rozalija Kukučka i tajnica MS Josipovac gđa.Anita Smoljo.

U nedjelju su Josipovčani na povratku kući posjetili i razgledali znamenitosti Budimpešte i vidikovac Citadelu.