ČLANOVI SKUD-a „Braće Banas“ i MATICE SLOVAČKE JOSIPOVAC NA NAJVEĆEM MEĐUNARODNOM FESTIVALU ISELJENIH SLOVAKA U DETVI, SLOVAČKA

Datum objave: 28. 7. 2017.

Članovi SKUD-a “Braće Banas” i Matice slovačke Josipovac sudjelovali su na najvećem međunarodnom festivalu iseljenih Slovaka u svojoj pradomovini Slovačkoj u mjestu Detva, od 06. do 10.srpnja 2017. godine.

Tema ovogodišnjeg programa “Krajanske nedele” bila je “Masky a maškary v ludovej kulture” koja je zahtjevala višemjesečnu pripremu, obzirom da smo se predstavljali sa josipovačkom tradicionalnom maskom “MEDVJEDI OD SLAME”. Uz navedenu tradiconalnu masku Banasovci su se u programu predstavili i običajem bacanje “Morene” u vodu te plesom “Kysuca” i pjesmom “Fašianek sa krati”.

Plesači i tamburaši su aktivno tri dana sudjelovali na cjelodnevnim probama u Zvolenu, Banskoj Bystrici i na samom amfiteatru u Detvi, a kao rezultat napornih proba bila je odlična izvedba cjelokupnog programa trajanja 1 sati i 30 min, u režiji g.Vlastimila Fabišika, u kojem su uz naš SKUD, sudjelovala još i društva iz Rumunjske, Mađarske, Srbije, Francuske, Amerike i Ukrajine.

Unazad 4 godine Matica slovačka Josipovac sudjeluje i na “Krajanskom dvoru” na kojem se timovi Saveza Slovaka u RH predstavljaju sa tradicionalnom gastro ponudom područja iz kojeg dolaze. Naš tim je, kao i prethodnih godina, u svojoj gastro ponudi imao pečene prasce. Tim josipovačke Matice činili su: Josip Batorek, Stevo Kanisek-Zuzo, Jozo Brandis -Jogi i Zvonko Komar -Luka. U prezentaciji su im pomagale naše članice pjevačke skupine Mira i Katica.

Štand Matice bio je plesačima i posjetiteljima oaza odmora i dobre zabave. Uz brojne posjetitelje, posjetili su nas i naši dragi prijatelji iz Nove Bystrice – Dušan, J.Radoštan i Laco, a iz Trenčianskih Teplica naš dragi Milan Oravec s obitelji. Posebno pohvaljujemo naše josipovčane koji su stigli automobilima kako bi nas bodrili.

Dokaz da “folklor nije samo ples, već način života” je upravo nastup na pozornici poznatog amfiteatra u Detvi, na kojem nas je iz gledališta pratilo više od 5000 gledatelja. Njihov pljesak i ustajanje po završetku programa, najveća su nagrada svakom od nas…

Još jedno uspješno putovanje ostavljamo iza sebe i radujemo se novim izazovima.