BANASOVCI NA BELIŠĆANSKOJ ZLATNOJ JESENI

Datum objave: 05. 10. 2022.

U nedjelju, 11.rujna, Slovačko kulturno umjetničko društvo Braće Banas iz Josipovca Punitovačkog, nastupalo je u gradu Belišću, na Međunarodnoj smotri folklora „Belišćanska zlatna jesen“.
„Belišćanska zlatna jesen“ je tradicionalna kulturno-turistička manifestacija koja promiče kulturu, turizam, poljoprivredu i gospodarstvo. U organizaciji Turističke zajednice grada Belišća i Grada Belišće manifestacija traje tri dana. Započela je u petak, izložbom pod nazivom „Slavonski tragovi Gutmannovih“. U subotu je program započeo Međunarodnom likovnom kolonijom „Panon“, te je nakon toga održano 8. Državno natjecanje u kuhanju čobanca, a u večernjim satima održana je Pjesnička večer s makedonskim pjesnikom Borčem Panovim. Zadnji dan manifestacije je ujedno i središnji događaj, gdje se održava Međunarodna smotra folklora.
Na smotri folklora predstavila su se kulturno umjetnička društva iz raznih krajeva Hrvatske: KUD „Šokadija“ Bocanjevci, KUD „Jasen“ Šaptinovci, KUU „Napredak“ Podravski Podgajci, KUD „Čačinci“, Čačinci, KUD „Družina“ Pag, HKUD „Valpovo 1905“ Valpovo i SKUD Braće Banas“ Josipovac Punitovački, ali društva iz susjednih zemalja: HKUD „Sv. Marko“ Bosna i Hercegovina, FA „Aco Karamanov“ Radoviš Makedonija i KUD „Vesna“ Mojkovac, Crna Gora.
Članovi odrasle plesne skupine SKUD-a Braće Banas predstavili su se plesom Horehron. Sudionici ove manifestacije pokazali su svu raskoš i bogatstvo svoje zemlje i regije iz koje potječu, pa su tako i posjetitelji mogli uživati u folkloru, pjesmi i plesu. Na kraju programa sve je zabavljala poznata Cecilija.

Autor teksta: Štefanija Kanisek


SKUD Braće Banas na pozornici Autor fotografije: Dragoljub Siljanoski


SKUD Braće Banas na pozornici Autor fotografije: Dragoljub Siljanoski


SKUD Braće Banas s voditeljem Marijanom Batorek Autor fotografije: Marijan Batorek