Banasovci na 57. Đakovačkim vezovima

Datum objave: 02. 7. 2023.

Đakovački vezovi su jedna od najpoznatijih kulturnih manifestacija u Republici Hrvatskoj, a posebno u Slavoniji. Ove godine održani su po 57. po redu. Članovima SKUD-a Braće Banas i Matice slovačke Josipovac to je jedna od najvažnijih manifestacija kroz godinu, jer već tradicionalno svake godine nastupaju na istoj, a uz nju je vezano i osnivanje SKUD-a Braće Banas. Ove godine zemlja partner 57. Đakovačkih vezova bila je bila Republika Sjeverna Makedonija.
Đakovački vezovi održani su u razdoblju od 21. lipnja do 09. srpnja, a Maticu slovačku Josipovac i SKUD Braće Banas predstavljale su plesne skupine te tradicijska i tamburaška skupina.
Mlađa i starija dječja skupina te Jozipovski heligonkari sudjelovali su 01.srpnja na Malim Đakovačkim vezovima i to u svečanom mimohodu kroz poznati đakovački Korzo, pored đakovačke katedrale pa sve do pozornice u Strossmayerovom parku, gdje su se uz ostalih 30-ak KUD-ova predstavili i na pozornici. Mlađa dječja skupina predstavila se plesom Hry pri potoku, srednja skupina plesom Liptovsky, a Jozipovski heligonkari odsvirali su pjesmu Oči, oči, čierne oči.
Tradicijska skupina Matice slovačke Josipovac nekoliko dana prije održavanja Malih vezova, ukrasila je izlog na đakovačkom korzu u skladu sa temom ovogodišnjih Đakovačkih vezova – „Svi se momci oženiše“, pa je tako u izlogu prikazan običaj paljenja „kolibe“ u Josipovcu, a za što su dobili i pohvalu Grada Đakova u kategoriji KUD-ova.
Članovi SKUD-a Braće Banas i Jozipovski heligonkari sudjelovali su u nedjelju 09. srpnja na svečanom mimohodu 57. Đakovčkih vezova te nastupom na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku u djelu Međunarodne smotre folklora.
Na manifestaciji su sudjelovala brojna društva iz Đakovštine i društva iz drugih županija Republike Hrvatske te također i društva iz Republike Sjeverne Makedonije, Mađarske, Meksika, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.
U svečanoj povorci ulicama grada Đakova odrasla plesna skupina SKUD-a Braće Banas predstavila se plesovima: Stara polka, Šariš polka, Husti i Z Pozdišoviec. Brojna đakovačka publika nagradila ih je velikim pljeskom jer su Banasovci najomiljeniji sudionici vezova zbog svojih brzih i atraktivnih plesova.
U djelu Međunarodne smotre folklora predstavili su se novim plesom, Zamutovski čardaš, kojega su tjedan dana prije naučili na tečaju koreografije u Kulturno edukacijskom centru Slovaka u Orebiću. Koreografiju su postavili koreografi Eva Nemcova i Michal Nemec, a L´ubomir Repak pridružio im se i na pozornici kao glazbena pratnja na harmonici.
Naravno i ove su godine Banasovci dobili brojne pohvale, a samo sudjelovanje na Đakovačkim vezovima za njih je od posebnog značaja, jer osim što je to jedan od najvažnijih i najzahtjevnijih nastupa u godini, ponos nakon odrađenog nastupa je veći, a želja za plesom jača.

Autor teksta: Štefanija Kanisek (Autor fotografija 1. i 2.)
Autor fotografija (3., 4., 5. i 6.): Arhiva MS Josipovac

1. Mali vezovi
2. Djeca pred povorkom
3. Izlog na đakovačkom Korzu
4. Odrasla plesna skupina u povorci
5. Odrasla plesna skupina na pozornici
6. Odrasla plesna skupina na pozornici