BANASOVCI  NA 31. OTOČKOM PROLJEĆU

Datum objave: 06. 6. 2023.

Tradicionalna manifestacija pod nazivom „Otočko proljeće“ održava se od 1993. godine, a organiziraju je Grad Otok i Kulturno umjetničko društvo „Josip Lovretić“ iz Otoka. Manifestacija traje više od mjesec dana, a ove godine se održala trideset i prva po redu. Sama manifestacija započinje Smotrom proljetnih običaja u Komeltincima s KUD-om „Filipovčice“ iz Komletinaca, nastavlja se s ophodom Krstara ulicama Otoka, pa je organizirano i Otočko proljeće za djecu, konjička manifestacija, prolazak svatovske kolone ulicama grada, moto susreti, otvaranje kampa za rock koncerte, koncert pod zvijezdama, Otočka kulenijada, a središnji program održao se u nedjelju, 28. svibnja, u Domu kulture u Otoku.

Svečani mimohod započeo je u 18 sati ispred otočke suvare, a nastavio se do Trga kralja Tomislava gdje su predstavljena društva koja su nastupala, a to su: KUD „Kupina“ iz Kupine, KUD „Perkovčani“ iz Novih Perkovaca, KUD „Sloga“ iz Sikirevaca, KUD „Tkanica“ iz Vinkovaca, KUD „Tomislav“ iz Tolisa iz Bosne i Hercegovine, KC „Klasje“ iz Privlake, KUD „Filipovčice“ iz Komletinaca, SKUD „Braće Banas“ iz Josipovca Punitovačkog i domaći KUD „Josip Lovretić“.

Članovi odrasle plesne skupine SKUD-a „Braće Banas“ prvi puta su sudjelovali u Otoku na njihovoj manifestaciji a predstavili su se plesom Horehron. Ovo prijateljstvo započelo je zahvaljujući župniku Župe Punitovci, Ivici Zrno, koji dolazi iz Otoka, pa je povezao ove dvije udruge.

Ova folklorno-zabavna večer pokazala je svo bogatstvo i raskoš KUD-ova iz regija iz kojih dolaze, a nastavila se u Svečanoj dvorani „Elegans“ zajedničkom večerom a kasnije i zabavom svih sudionika.

Autor teksta i fotografija: Štefanija Kanisek