BANASOVCI NA 14. PAPRIKA FESTU

Datum objave: 02. 10. 2023.

U subotu, 30. rujna, odrasla plesna skupina Slovačko kulturno umjetničkog društva „Braće Banas“ iz Josipovca Punitovačkog, nastupala je u Lugu, na 14. Paprika festu.
Paprika fest se održava povodom Dana sela Luga, a traje dva dana, točnije 30. rujna i 1. listopada. Cilj manifestacije je valorizacija paprike, posebice mljevene začinske paprike kao jedne od najprepoznatljivijih komponenti baranjske gastronomije. Festival okuplja brojne izlagače paprike i ostalih domaćih proizvoda, kroz ponudu hrane i pića predstavila se lokalna gastronomija, a kroz ples i pjesmu kulturno-povijesno nasljeđe ovoga slikovitoga kraja.

Prvog dana festivala održavalo se proglašenje pobjednika paprike, igre Paprika Jancsi, svečano otvorenje festivala, kulturno-umjetnički program i zabavni program.
Na kulturno-umjetničkom programu sudjelovala su Mađarska kulturno-umjetnička društva, Romski resursni centar Darda i SKUD „Braće Banas“. Banasovci su se predstavili plesom Horehron.
Drugi dan festivala održana je Sveta misa, bio je Dan otvorenih dana u Kući Biljkinog oca, 7. Kup Baranje – fišijada i zabavni program.
S obzirom da u Lugu najvećim dijelom žive Mađari, tijekom Paprika festa se gosti upoznaju s kulturom i običajima Mađara u Hrvatskoj. Upravo ta bogata multikulturalnost čini cijelu Baranju jedinstvenom i posebnom.

Autor teksta: Štefanija Kanisek

Autor fotografija: Tamara Pastva

1. Banasovci na pozornici