Banasovci na 12. Schmidtovim danima u Bapskoj

Datum objave: 11. 9. 2022.

U subotu, 13. kolovoza, Banasovci su sudjelovali na 12. Schmidtovim danima u Bapskoj.
Manifestacija je to kojom se obilježavala 111. godišnjica od prvih službenih arheoloških istraživanja u Gradcu. U sklopu manifestacije održan je svečani mimohod kulturno-umjetničkih društava i nastup folklornih društava: domaćina KUD-a Sloga iz Bapske, KUD-a Valentinovo iz Zagreba, KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Beravaca, KUD-a Harkanovci iz Harkanovaca, muške pjevačke skupine Kešinački mališani iz Kešinaca te Slovačkog KUD-a Braće Banas iz Josipovca Punitovačkog.
Schmidtovi dani su kulturno-tradicijska manifestacija s poveznicom arheologije u Bapskoj, kojoj je cilj obilježavati dugu tradiciju arheoloških istraživanja prapovijesnog lokaliteta Gradac (mlađe kameno doba) i etnološkim nasljeđem Bapske, te na taj način bolje valorizirati vrijednost arheološkog lokaliteta kao i ukupnu tradiciju sela. Manifestacija je utemeljena u spomen na njemačkog arheologa Roberta Rudolfa Schmidta koji je prvi svijetu predstavio arheološko blago Bapske.
Nakon nastupa društva su imala zajednički domjenak na nogometnom igralištu nogometnog kluba Hajduk Bapska, a uz društva i mnogobrojna publika je mogla uživati na nastupu tamburaškog sastava Sremci.

Autor teksta: Štefanija Kanisek


Banasovci u Bapskoj Autor fotografije: Mario Ćorić


Mimohod u Bapskoj Autor fotografije: Mario Ćorić


Nastup na pozornici u Bapskoj Autor fotografije: Mario Ćorić