56. Đakovački vezovi

Datum objave: 10. 7. 2022.

Kako je SKUD Braće Banas Josipovac osnovan kada su nastali i Đakovački vezovi, već tradicionalno svake godine Josipovčani nastupaju na manifestaciji izvornog narodnog folklora – Đakovačkim vezovima. Ove godine održani su 56. Đakovački vezovi, a zemlja partner bila je Ukrajina.
Manifestacija 56. Đakovačkih vezova počela je 17. lipnja, a završila 03. srpnja. svečanim mimohodom ulicama grada Đakova i cjelodnevnim nastupima u Strossmayerovom parku.
Na manifestaciji su sudjelovala brojna društva iz Đakovštine i društva iz drugih županija Republike Hrvatske te također i društva iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Bugarske, Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država.
Članovi SKUD-a Braće Banas i Matice slovačke Josipovac sudjelovali su u nedjelju 03. srpnja na svečanom mimohodu te nastupom na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku u djelu Međunarodne smotre folklora.
U svečanoj povorci ulicama grada Đakova predstavili su se plesovima: Stara polka, Šariš polka, Husti i Z Pozdišoviec. Brojna đakovačka publika nagradila ih je velikim pljeskom jer su Banasovci najomiljeniji sudionici vezova zbog svojih brzih i atraktivnih plesova. Velika čast pripala je našem predsjedniku SKUD-a, Marijanu Batorek, da u slovačkoj nošnji sa ukrajinskom zastavom u rukama na čelu povorke prodefilira gradom.
Banasovci su svojim nastupom otvorili Međunarodnu smotru folklora i to novim plesom u koreografiji Pavola Cienika iz Slovačke – Fašiangovy tanec.
Pavol Cienik dugogodišnji je prijatelj i suradnik Matice i SKUD-a, koreografiju za novi ples postavio je uvježbao sa odraslom plesnom skupinom za 6 dana.
Svake godine Matica Slovačka Josipovac sudjeluje i u uređenju izloga u kategoriji KUD-ova. Tema uređenja izloga bila je „Šokačka sanjarenja“, no kako je Matica manjinska udruga, članice tradicijske skupine izlog su uredile na temu žetve te su osvojile 3. nagradu stručne komisije.
Sudjelovanje na Đakovačkim vezovima za članove SKUD-a i Matice jedan je od najvažnijih i najzahtjevnijih nastupa u godini jer mu prethode duge i naporne kondicijske pripreme te je upravo i zbog toga ponos nakon odrađenog nastupa veći.

Autor teksta: Štefanija Kanisek


SKUD Braće Banas na 56. Đakovačkim vezovima Autor fotografije: Rozalija Kukučka


Na Vezovima u povorci 1 Autor fotografije: Rozalija Kukučka


Na Vezovima u povorci 2 Autor fotografije: Rozalija Kukučka


Banasovci na Međunarodnoj smotri folklora Autor fotografije: Štefanija Kanisek


Banasovci na pozornici s Koreografom Pavolom Cienikom Autor fotografije: Štefanija Kanisek