34. SMOTRA FOLKLORA ĐAKOVŠTINE

Datum objave: 03. 6. 2023.

U Centru kulture u Đakovu, 14. svibnja, održana je 34. po redu Smotra folklora Đakovštine, na kojoj je sudjelovao i SKUD Braće Banas iz Josipovca Punitovačkog. Ovo je i kvalifikacijska smotra za ovogodišnje 57. Đakovačke vezove, a smotra se održava u sklopu obilježavanja 784. godišnjice Grada Đakova.

Na početku smotre sve prisutne i sudionike pozdravila je predsjednica SAKUD-a Đakovštine Ivanka Perković, a smotru je otvorio gradonačelnik grada Đakova Marin Mandarić.

Nastupe društava je ocjenjivalo  prosudbena komisija u sastavu: Đurđica Spajić, profesorica glazbene kulture koja je ocjenjivala pjevanje, Tomislav Radičević, profesor tambure Glazbene škole pri Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ Đakovo ocjenjivao je sviranje, dr.sc. Tvrtko Zebec, znanstveni savjetnik s Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba koji je ocjenjivao ples i Marija Gačić, diplomirana etnologija ocjenjivala je nošnju.

SKUD „Braće Banas“ svake je godine sudionikom Smotre folklora Đakovštine s revijalnim nastupom na uvodu, a razloga tome je što ne ulazi u natjecateljski dio koji se odnosi isključivo na hrvatska društva. Banasovci će, kao i svake godine, biti sudionici svečanog mimohoda 57. Đakovačkih vezova te će na pozornici Strossmayerovog parka zaplesati u djelu Međunarodne smotre folklora.

Ostali sudionici 34. smotre folklora Đakovštine bili su: KUD „Šokadija“ Strizivojna, KUD „Vesela Šokadija“ Lapovci, KUD „Slavonac“ Forkuševci, KUD „Zora“ Piškorevci, KUD „Milko Cepelić“ Vuka, KUD „Perkovčani“ Novi Perkovci, KUD „Hrvatska čitaonica“ Selci Đakovački, KUD „Drenjanci“ Drenje, KUD „Slavonija“ Đurđanci, KUD „Lipa“ Semeljci, KUD „Kondrićani“ Kondrić, KUD „Šokadija“ Budrovci i KUD „Vesela šokadija“ Koritna.

Organizatori ove smotre su Savez kulturno umjetničkih društava Đakovštine, Savez kulturno umjetničkih društava grada Đakova i Odbor Đakovačkih vezova, a sponzori Grad Đakovo i gradonačelnik Marin Mandarić.

Autor teksta i fotografija: Štefanija Kanisek