33. Smotra folklora Đakovštine

Datum objave: 01. 6. 2022.

Dana, 08.05.2022 u Centru kulture u Đakovu održana je 33. Smotra folklora Đakovštine, na kojoj je nastupao i SKUD „Braće Banas“ iz Josipovca Punitovačkog. Ujedno je to i kvalifikacijska smotra folklora za 56. Đakovačke vezove, a ove godine je ova smotra održana u sklopu obilježavanja 783. godišnjice dana grada Đakova. Organizatori su Savez kulturno umjetničkih društava Đakovštine, Savez kulturno umjetničkih društava grada Đakova i Odbor Đakovačkih vezova. Osim SKUD-a „Braće Banas“ sudjelovali su i KUD „Šokadija“ Budrovci, KUD „Milko Cepelić“ Vuka, KUD „Perkovčani“ Novi Perkovci, KUD „Sloga“ Satnica Đakovačka, KUD „Šokadija“ Strizivojna, KUD „Drenjanci“ Drenje, KUD „Vesela Šokadija“ Koritna.
Smotru je otvorila predsjednica SAKUD-a Đakovštine Ivanka Perković, a nastupe društava je ocjenjivalo prosudbeno povjerenstvo u sastavu: dr. sc. Zdravko Drenjančević, profesor, viši predavač Odsjeka za glazbenu umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku koji je ocjenjivao pjevanje, Tomislav Radičević, profesor tambure Glazbene škole pri Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ Đakovo koji je ocjenjivao sviranje, dr.sc. Tvrtko Zebec, znanstveni savjetnik s Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba koji je ocjenjivao ples i dr. sc. Marija Raguž, znanstvena suradnica na odjelu za biološku antropologiju i diplomirana etnologinja iz Osijeka koja je ocjenjivala nošnje.
Iako se SKUD „Braće Banas“ ne ocjenjuje, svake godine sudjeluje na ovoj smotri. Poslije smotre, članovi Povjerenstva voditeljima skupina su ukazali na određene nedostatke prilikom nastupa. S obzirom na to da ove godine nije bilo prijavljeno puno skupina, na kraju je odlučeno da će sva nastupajuća društva sudjelovati u svečanom nedjeljnom mimohodu Đakovačkih vezova, te na pozornici u Strossmayerovom parku. SKUD „Braće Banas“ sudjelovati će u svečanom mimohodu te u djelu Međunarodne smotre folklora.

Autor teksta: Štefanija Kanisek


Djevojke SKUD-a „Braće Banas“ na 33. Smotri folklora Đakovštine Autor fotografije: Štefanija Kanisek


SKUD-a „Braće Banas“ na 33. Smotri folklora Đakovštine Autor fotografije: Štefanija Kanisek