28. Piškorevački sokaci

Datum objave: 20. 8. 2023.

Slovačko kulturno umjetničko društvo „Braće Banas“ iz Josipovca Punitovačkog, sudjelovao je 19. kolovoza, u Piškorevcima, na 28. manifestaciji „Piškorevački sokaci“ u organizaciji KUD-a „Zora“.
„Piškorevački sokaci“ ove godine održavali su se tri dana. Prvog dana, u petak, 18. kolovoza izrađivala se i postavljala šokica i šokac od slame, te je bila radionica izrade šlinge. Drugog dana, u subotu, prošao je svečani mimohod folklornih sudionika, pa nastupi folklornih skupina i glazbeni program. Treći dan, u nedjelju, 20. kolovoza, imali su Baštinu na sokaku što uključuje Zanatlije za iće i piće, a to su razni zanati koji polako odlaze u zaborav poput kuhanja sapuna, pečenja rakije, kuhanje pečenjaka, pečena slanina i kobasica, šokačke lepinjice, prikaz kuhanja piva i topljenje čvaraka. Igre za velike i male, gdje su se igrale igre što mnogi ne poznaju poput jabuke u lavoru, skakanja u vreći, brzi štap, čelo o čelo i jaje u žlici. Radionice za djecu poput sviranja gajdi, samica, dipli i dvojnica, tkanja na daščici i radionice izrade šlinge.
Odrasla plesna skupina SKUD-a „Braće Banas“ iz Josipovca Punitovačkog, sudjelovala je u svečanom mimohodu i na nastupu folklornih skupina u subotu, drugog dana manifestacije, a predstavili su se novim plesom „Zamutovski čardaš“. Osim njih i domaćina taj dan sudjelovali su i KUD „Slavonija“ Jakšić, KUD „Lovor“ Trnjani, MPS „Bodrog“ Bački Monostor, MPS „Divandžije“, KUD „Kondričani“ Kondrić i KUD „Perkovčani“ iz Novih Perkovaca.
Nakon nastupa, svi sudionici imali su zajedničku večeru, a kasnije ih je zabavljao Glazbeni sastav Joks Band.

Autor teksta: Štefanija Kanisek

Autor fotografija: Dalibor Funjak
1. SKUD „Braće Banas“ s šokicom i šokcem od slame
2. Članovi odrasle plesne skupine u mimohodu
3. Članovi odrasle plesne skupine na pozornici