27. DJEČJA SMOTRA SLOVAČKOG FOLKLORA U RH

Datum objave: 04. 5. 2023.

U subotu, 06. svibnja, Matica slovačka Josipovac i SKUD „Braće Banas“ bili su domaćini 27. Dječje smotre slovačkog folklora u Republici Hrvatskoj. Kulturno umjetnički program započeo je u 16:00 sati, a  održan je u Domu kulture u Josipovcu Punitovačkom. Sudjelovalo je ukupno dvanaest društava, od toga deset Matica slovačkih koje djeluju u Republici Hrvatskoj te dva društva iz Đakovštine. Program je trajao nešto više od dva sata, a predstavilo se više od 250 sudionika.

Program je vodila plesačica odrasle plesne skupine SKUD-a Braće Banas Barbara Kanisek, a na početku programa, goste i sudionike pozdravili su predsjednica Matice slovačke Josipovac, Rozalija Kukučka te predsjednik SKUD-a Marijan Batorek.

Programu dječje smotre nazočili su i uvaženi gosti: Vladimir Bilek, zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru,  Zdenko Galbavy, konzul u Veleposlanstvu Republike Slovačke u Hrvatskoj, Mirko Vavra, predsjednika Saveza Slovaka, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine u Općini Punitovci Domagoj Hulak, Sandra Kralj Vukšić, ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice, Sanja Kanisek Kuric, ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca Josipovac Punitovački, Ana-Mariju Sarić, tajnica Saveza KUD-ova Đakovštine, Dino Kuric, predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Josipovac, Ivica Gabajček, predsjednika NK Omladinac Josipovac, župnik Ivica Zrno, časna sestra Renata Bunova, voditeljica Misijskog centra Blažene Zdenke Schelingove.

Predsjednica Matice slovačke Josipovac posebno je pozdravila sve dječje skupine te sve predsjednike i predsjednice Matica slovačkih i voditelje skupina.

Goste su također pozdravili predsjednik Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj Mirko Vavra, Zdenko Galbavy, konzul u Veleposlanstvu Republike Slovačke u Hrvatskoj te Vladimir Bilek, zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru koji je i otvorio smotru.

Prvi su se predstavili domaćini i to sa svoje tri skupine: Jozipovski heligonkari otpjevali su i odsvirali na tradicionalnom slovačkom instrumentu „heligonka“ pjesme Od mestečka do mlina, Na Orave i Ne pij Jano, mlađa dječja skupina predstavila se plesom Hry pri potoku, a srednja skupina plesom L´adniček. Nakon njih predstavila se Matica slovačka Jurjevac Punitovački dječjim igrama: Kominar, Kolo, kolo mlinske, Varela mišička kašičku, Zlatna brana, i Na kačera, te plesom Lapkana polka. Sljedeća se predstavila dječja skupina „Zvonček“ koja djeluje u sklopu Matice slovačke Rijeka, a otpjevali su otplesali „Ked ja budem velka“.  Matica slovačka Markovac Našički i SKUS „Fraño Strapač“ predstavili su se mlađom dječjom skupinom koja je otplesala „Odzemok a cindruška“ i starijom dječjom skupinom koja je otplesala „Kosovy tanec a tanec z hrablamy“. Nakon njih predstavio se jedan od KUD-ova iz Đakovštine i to KUD Šokadija Budrovci  i to slavonskim dječjim pjesmama i igrama: O Ivane, Ivaniću, Proljeće je procvalo, Laste, prolaste, Sice, sice, kobasice, Ringe raja i Koka snijela jaje, a kao iznenađenje domaćinu otpjevali su slovačku pjesmu „Kukulienka, kde si bola“. Matica slovačka Jelisavac i SKUD „Ivan Brnjik Slovak“ predstavili su se mlađom dječjom skupinom koja je otplesala „L´ava pred, l´ava vzad“ i starijom dječjom skupinom koja se predstavila plesom „Veje vietor, veje“. Nakon njih predstavila se Matica slovačka Miljevci sa plesovima „Tenka som ja tenučka“  i „Trenčin dolinečka“. Matica slovačka Ilok i SKOS „L’udovít Štúr“ predstavili su se također mlađom dječjom skupinom koja je otplesala „Po Ad´anskych chodničkoch“ i starijom dječjom skupinom sa plesom „aj ten Ilok“. Sljedeći su se predstavili Kulturno umjetničko društvo „Zora“ iz Piškorevaca dječjim igrama, brojalicama i plesovima: Trči miš do police. Matica slovačka „Kukučin Kuntarić“ iz Jakšića prestavila se plesom „Jednej dcery mamka“. Sljedeća se predstavila Matica slovačka Međurić plesom „Jar“, a dječica su imala pratnju s ozembuchom i huslama. Na kraju se predstavila Matica slovačka Soljani s koreografijom „Tančime, tančime“.

Dječja smotra slovačkog folklora održala se pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH, Ureda za iseljene Slovake iz Bratislave i Općine Punitovci.

Autor teksta: Štefanija Kanisek

Autor fotografije: Arhiv Matice slovačke Josipovac

 1. Jozipovski heligonkari
 2. Mlađa dječja skupina SKUD-a Braće Banas Josipovac
 3. Starija dječja skupina SKUD-a Braće Banas Josipovac
 4. Mlađi Banasovci u plesu
 5. Stariji Banasovci u plesu
 6. Matica slovačka Jurjevac Punitovački
 7. Matica slovačka Rijeka
 8. SKUS Fraño Strapač Markovac
 9. KUD Šokadija Budrovci
 10. SKUD Ivan Brnjik Slovak Jelisavac
 11. Matica slovačka Miljevci
 12. SKOS L’udovít Štúr Ilok mlađa dječja skupina
 13. SKOS L’udovít Štúr Ilok glazba
 14. SKOS L’udovít Štúr Ilok starija dječja skupina
 15. KUD Zora Piškorevci
 16. Matica slovačka Jakšić
 17. Matica slovačka Međurić
 18. Matica slovačka Soljani
 19. Vladimir Bilek, Rozalija Kukučka i Barbara Kanisek
 20. Konzul Zdenko Galbavy i Marijan Batorek
 21. Predsjednik Saveza Mirko Vavra
 22. Publika i uvaženi gosti