2020. GODINA U ZNAKU COVID-19 I SMANJENIH AKTIVNOSTI

Datum objave: 03. 5. 2021.

Matica slovačka Josipovac 2020. godinu je završila sa broji 164 člana (djeca: 54 punoljetni: 110), od toga je 121 aktivnih članova koji djeluju raspoređeni u 4 skupine: folklornoj (dječjoj-mlađoj i starijoj i odrasloj skupini), pjevačkoj i tamburaškoj, likovnoj skupini „Kontrast“ te tradicijskoj skupini i radionici ručnih radova.
Slovačko kulturno umjetničko društvo„BraćeBanas“ glavni je nositelj kulturnog amaterizma Udruge te sudjeluje u njenom radu i realizaciji programa.
Odaziv na programe u prvoj polovini 2020. godine bio je izuzetno lošiji u odnosu na prethodne godine što je rezultat epidemije koronavirusa – COVIDA-a 19, a situacija se nije znatno poboljšavala i sve do konca 2020. Godine.

U prvoj polovini godine inače se održava 50% aktivnosti koje naša udruga ostvaruje, no ove godine aktivnosti su se u odnosu na prethodne godine za isti postotak smanjile, te je udruga do kraja godine ostvarila 27 aktivnosti i to većinom u mjestu djelovanja.

U prva tri mjeseca nesmetano su odvijale aktivnosti, dok smo u travnju pa sve do polovine svibnja stopirali sve aktivnosti, od proba, radionica i dogovorenih nastupa.

Nakon što smo se sredinom svibnja počeli vraćati nesmetanom održavanju proba i radionica, koncem lipnja naše područje djelovanja – Đakovštinu – ponovno je zahvatila epidemija COVID-a 19 te smo ponovno obustavili sve naše aktivnosti i sveli ih na minimum.

U prvom polugodištu su zbog navedene epidemije izostale brojne aktivnosti kao što je tradicionalno ručno podizanje majskog drva, odlazak u Slovačku – Nova Bystrica, mali Đakovački vezovi, dječja i odrasla smotra slovačkog folklora i brojne druge manifestacije koje su bile predviđene donesenim planom i programom za 2020. godinu.

Krajem mjeseca kolovoza 2020., na veliku žalost svih, zbog velikog rizika od zaraze, naša tradicionalna manifestacija „Slovaci do Drlaku“ nije održana.

Sredinom listopada u ograničenom broju održana je tradicionalna godišnja izložba likovne grupe „Kontrast“ uz pridržavanje svih propisanih mjera i u puno manjem obujmu nego inače.

Za prosinac 2020. bio je planiran naš tradicionalni koncert „Vianoce s banasovcami“ koji je kao i manifestacija „Slovaci do Drlaku“, zbog velikog rizika od zaraze, otkazan, a isti smo simbolički obilježili na način darivanja naših najmlađih aktivnih članova i to božićnim uređenjem ambijenta uz angažman voditeljica dječjih skupina.

Udruga je do kraja 2020. godine stekla sve uvjete za preseljenje u nove prostorije što je u siječnju 2021. godine i realizirano.

AKTIVNOSTI UDRUGE-2020 U FOTOGRAFIJAMA