15. Večer nacionalnih manjina u Bjelovaru

Datum objave: 11. 10. 2023.

Dana 25. studenog u Bjelovaru je održana 15. Večer nacionalnih manjina, a ove godine slovačku nacionalnu manjinu predstavljao je SKUD „Braće Banas“ iz Josipovca Punitovačkog i tradicijska skupina Matice slovačke Josipovac. Organizator ove manifestacije je Češka obec Bjelovar.
Večer nacionalnih manjina tradicionalno se održava zadnje subote u mjesecu studenome, u Dvorani europskih prvaka. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji registrirana je 21 od 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj, a ove godine predstavilo se 10 nacionalnih manjina, jedno hrvatsko društvo i gosti iz Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Sudionici su se na manifestaciji predstavili pjesmama, plesovima, običajima i gastronomskim delicijama svoga kraja.
SKUD „Braće Banas“ predstavio se veselim i poletnim plesom Horehron, a žene iz tradicijske skupine Matice slovačke pripremile su razne kolače i slane specijalitete koje su naučile pripremati od svojih baka, a koje su tipične za kraj iz kojeg dolaze. Svaka nacionalna manjina imala je i svoj pano, koji je ukrašen narodnim nošnjama svake manjine koja je sudjelovala na ovoj manifestaciji. Na manifestaciji nastupile su sljedeće udruge: Udruga zajednice Albanaca Bjelovarsko-bilogorske županije, Bošnjačko kulturno umjetničko društvo Sevdah“ iz Zagreba, Češka obec Bjelovar, Makedonsko kulturno društvo „Sv. Kiril i Metodij“ iz Pule, Romski resursni centar – RKUD Darda, Udruga Roma grada Bjelovara, KUD „Joakim Hardi“ Petrovci koji su predstavljali rusinsku nacionalnu manjinu, Udruga Nijemaca i Austrijanaca iz Sirača, Vijeće srpske nacionalne manjine grada Bjelovara, a posebni gosti bili su hrvatsko društvo KUD „Matija Gubec“ iz Gornje Stubice, Albansko društvo FA „Ibe Palikuqi“ iz Skopja (Sjeverna Makedonija), te Srpsko društvo SKUD „Sveti Sava“ iz Banja Luke (Bosna i Hercegovina).
Uvodnu riječ na manifestaciji je imao gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, goste i sudionike pozdravio je i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Vladimir Bilek, Tibor Varga predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske te predsjednica Češke obeci Bjelovar Miruška Lončar koja ja zahvalila svim sudionicima, posjetiteljima, gostima i pokroviteljima.

Autor teksta: Štefanija Kanisek
Autor fotografija 1, 2 i 3: Damir Špehar
Autor fotografija 4 i 5: Anita Smoljo

1. Žene iz Tradicijske skupine MS Josipovac
2. Žene iz Tradicijske skupine MS Josipovac
3. SKUD Braće Banas na pozornici u plesu
4. Plesni par SKUD-a Braće Banas koji je primio zahvalnicu
5. Pano s josipovačkim nošnjama