15. manifestacija „Slovaci do Drlaku“

Datum objave: 01. 9. 2023.

Dana 25. i 26. kolovoza, u organizaciji Matice Slovačke Josipovac i Slovačko kulturno umjetničkog društva „Braće Banas“ u Josipovcu Punitovačkom održana je 15. manifestacija Slovaci do Drlaku. U sklopu ove već tradicionalne manifestacije, obilježavala se i 30. obljetnica likovne skupine „Kontrast“. Manifestacija je održana na ljetnoj pozornici u sklopu nogometnog igrališta.
Prva večer manifestacije, 25. kolovoza, bila je rezervirana za nastup dječjih folklornih društava. Uz domaćine, mlađu i stariju skupinu SKUD-a „Braće Banas“ te Jozipovske heligonkare, josipovačku su publiku, svojim igrama i plesovima, razveselili i nastupi gostiju iz Markovca Našičkog, Jurjevca Punitovačkog, Punitovaca, Gorjana i Končanice.

Na samom uvodu prvoga dana manifestacije, svojom pjesmom i svirkom na tradicionalnom slovačkom instrumentu heligonka predstavili su se Jozipovski heligonkari i to pjesmama Prši, prši i Ne pij, Jano, ne pij vodu. Nakon toga, sudionike, goste i publiku pozdravila je predsjednica Matice slovačke Josipovac, Rozalija Kukučka, a manifestaciju je otvorio saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u RH, Vladimir Bilek. Mlađa dječja skupina domaćina predstavila se plesom Hry pri potoku, a starija dječja skupina plesom Lyptovski tanec dok su se Jozipovski heligonkari u svom drugom izlazu predstavili pjesmama Dievča, dievča biela ruža, Katarina i Bol som tak šťastny. Dječje skupine KUD-a „Veseli šokci“ iz Punitovaca i KUD-a „Gorjanac“ iz Gorjana predstavile su se dječjim igrama i plesovima slavonskog kraja. Mlađa i starija dječja skupina SKUU Franjo Strapač iz Markovaca Našičkog predstavila se dječjom igrom Na Helišku i plesom V širom poli, a djeca iz Matice slovačke Jurjevac dječjim igrama i plesom Lapkana polka. Po prvi put u Josipovcu nastupio je i dječji sastav đakovačkih mažoretkinja KUD-a „Sklad“ te Češka beseda Končanica s plesnom skupinom „Ružičky“.
Konferansu je vodila članica odrasle plesne skupine Barbara Kanisek.

Drugi dan manifestacije započeo je euharistijskim slavljem u crkvi Svetog Mihaela arkanđela, kojeg je predvodio župnik Ivica Zrno, a na kojem su sudjelovali članovi Matice slovačke Josipovac i SKUD-a Braće Banas, te gosti iz Slovačke, točnije Folklorny subor „Bystrica“ iz Nove Bystrice.
Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je folklorni program na ljetnoj pozornici. Na uvodu, predsjednica Matice slovačke Josipovac, Rozalija Kukučka zahvalila je pokroviteljima i sponzorima, a posebnu zahvalu uputila je svima onima koji su dali svoj doprinos u pripremi ove manifestacije te sudionicima programa.
Sve prisutne i goste pozdravila je i članica Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i tajnica Saveza Slovaka Republike Hrvatske Branka Baksa, načelnik općine Nova Bystrica Jozef Kuric i predsjednik Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj, Mirko Vavra.
Manifestaciji su nazočili i drugi uvaženi gosti: Dalibor Funjak, zamjenik predsjednice Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, pročelnica Općine Punitovci Tihana Duvnjak, Marko Komar, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine u općini Punitovci, Sanja Kanisek Kuric, ravnateljica Osnovne škole „Josip Kozarac“, Sandra Kralj Vukšić, ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice, Anita Lulić, predstavnica Saveza KUD-ova Grada Đakova i Folklornog odbora Đakovačkih vezova, Dino Kuric, predsjednik DVD-a Josipovac, Ivica Gabajček, predsjednik nogometnog kluba Omladinac Josipovac, župnik župe Punitovci Ivica Zrno i časna sestra Renata Bunova voditeljica Misijskog centra Blažene Zdenke Schelingove. Program su druge večeri vodili Štefanija Kanisek i Marijan Batorek.
Nastupe društava otvorila je seniorska skupina domaćina plesom Horehron, a u nastavku se odrasla plesna skupina SKUD-a „Braće Banas“ predstavila Myavskim plesom te na kraju programa najnovijom plesnom koreografijom Zamutovsky čardaš. U subotnjem programu nastupili su još i odrasla plesna i pjevačka skupina SKUU Franjo Strapač iz Markovaca Našičkog, pjevačice Matice slovačke iz Jurjevca Puniotvačkog, KUD „Veseli šokci“ iz Punitovaca, Folklorni ansambl Bilje, KUD „Klasje Slavonije“ iz Antunovaca, KUS „Jana Kollara“ iz Selenče – Srbija, KUD „Drenjanci“ iz Drenja i gosti iz Slovačke Folklorny subor „Bystrica“ iz Nove Bystrice.

Osim bogatog kulturno umjetničkog programa, u oba dana manifestacije, sudionici, gosti i posjetitelji mogli su uživati u bogatoj gastro izložbenoj ponudi koju su pripremale sljedeće udruge i skupine: tradicijska skupina Matice slovačke Josipovac pripremila je tradicionalnu slovačku deliciju od krumpira „polesnjak“, langošice i fritule, članovi nogometnog kluba Omladinac iz Josipovca ukusne ćevape, članice Matice slovačke iz Jurjevca Punitovačkog pripremale su langošice. Članovi DVD-a Josipovac bili su zaduženi za posluživanje osvježavajućih napitaka. Likovna skupina Kontrast izložila je umjetnička djela koja su nastala na likovnoj koloniji, a tradicijska skupina Matice slovačke Josipovac, Matica slovačka Jurjevac Punitovački i Udruga žena Punitovčanke izložile su svoje rukotvorine i domaće proizvode.
Za uređenje pozornice i kutka za fotografiranje pobrinula se likovna skupina Kontrast.
Nakon programa uslijedilo je izvlačenje tombole, a kasnije i zabava uz Domino Band.
Manifestacija je održana uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH, Ureda za iseljene Slovake iz Bratislave i Općine Punitovci te uz materijalnu pomoć brojnih pravnih i fizičkih osoba.
Manifestacija „Slovaci do Drlaku“ zahtjeva puno posla i dobre organizacije, a kroz što je posebno vidljiva sinergija i zajedništvo svih udruga koje djeluju Josipovcu Punitovačkom. Upravo zbog toga privukla je pažnju snimateljske ekipa Hrvatske radio televizije na čelu sa redateljem Mariom Beganovićem. Ekipa HRT-a u Josipovcu Punitovačkom boravila je dva dana kako bi snimila program manifestacije, ali i pozadinu svega onoga što se zapravo događa iza same pozornice, odnosno sve one koji na bilo koji način sudjeluju u pripremi i organizaciji svega što je potrebno kako bi manifestacija u konačnici bila uspješna. Petnaestominutna epizoda o manifestaciji, nakon obrade i montaže, biti će prikazana u emisiji „Manjinski mozaik“.
Manifestaciju su medijski popratili Radio Đakovo, Novi radio Đakovo te web portali Đakovo live i Moje Đakovo.

Autor teksta: Štefanija Kanisek

Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac