14. manifestacija „Slovaci do Drlaku“

Datum objave: 01. 10. 2022.

Po 14. puta u Josipovcu Punitovačkom, u organizaciji Matice Slovačke Josipovac i Slovačko kulturno umjetničkog društva „Braće Banas“ održana je manifestacija Slovaci do Drlaku. Ove godine se manifestacija održala dva dana, točnije 02. i 03. rujna, u sklopu koje se obilježila i 30-a obljetnica Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj. Manifestacija je održana uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Ureda za iseljene Slovake.
Kako je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske ove godine donijelo rješenje da „Medvjedi“ – tradicijski pokladni ophod Slovaka u Josipovcu imaju svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra temeljem zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te je kao takvo upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, ova josipovačka manifestacija imala je i takvu tematiku, što se moglo vidjeti prvenstveno po uređenju pozornice, a poslije i u plesovima domaćina.
Prvu večer manifestacije predstavila su se djeca, svojim igrama i plesovima. Na samom uvodu dječje skupine SKUD-a Braće Banas predstavile su se kratkim plesom „Medvedu daj labu“. Nakon toga je goste pozdravila predsjednica Matice slovačke Josipovac, Rozalija Kukučka, te je manifestaciju otvorio saborski zastupnik za Češku i Slovačku nacionalnu manjinu u RH, Vladimir Bilek. Mlađa dječja skupina domaćina se predstavila plesom Šijeme vrecia, šijeme, a starija dječja skupina se predstavila novim plesom Ladniček, kojega ih je naučio koreograf iz Slovačke, Pavol Cienik. Osim domaćina svoje igre i plesove su pokazali i KUD „Koškani“ iz Koške, djeca iz Matice slovačke Jurjevac, KUD „Veseli šokci“ Punitovci, SKUU Franjo Strapač Markovac Našički, KUD „Sloga“ Satnica Đakovačka i SKUS “Ivan Brník Slovák” Jelisavac. Na heligonkama su se predstavili Petar Kuric, Emilio Kanisek i Matea Kanisek, mlade nade i veliki potencijal za sviranje na ovom tradicionalnom slovačkom instrumentu. Oni su na inicijativu Mirka Kukučke počeli vrijedno vježbati i učiti svirati ovaj instrument.
Program manifestacije su vodile Katja Kuric i Lorena Čaušević, članice odrasle plesne skupine.
Na kraju večeri je uslijedila zabava do jutarnjih sati uz Domino bend.
Drugi dan manifestacije započeo je euharistijskim slavljem u crkvi Svetog Mihaela arkanđela, kojeg je predvodio novi župnik Ivica Zrno, a na kojem su sudjelovali članovi Matice slovačke Josipovac i SKUD-a Braće Banas, te gosti iz Gata, članovi kulturno umjetničke udruge „Mosor“.
Nakon mise uslijedio je folklorni program, gdje je predsjednica Rozalija posebno zahvalila sponzorima, suradnicima, te posebno onima koji su pomogli u pripremama ove manifestacije, a što zahtjeva puno posla i pripreme.
Sve prisutne i goste pozdravio je i predsjednik Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj, Mirko Vavra. Program su otvorili domaćini plesom Verbung, te su se kasnije ponovno predstavili spletom plesova i na kraju novim plesom Fašiangovy tanec, kojega ih je također naučio koreograf iz Slovačke. Osim domaćina predstavili su se i SKUU Franjo Strapač Markovac Našički, Matica slovačka Jurjevac, SKUS “Ivan Brník Slovák” Jelisavac, KUD „Sloga“ Bapska, Matica slovačka Osijek i KUU „Mosor“ iz Gata.
Domaćini su pripremili štand sa tradicionalnim slovačkim jelom polesnjak, te ukusne ćevape, članice Matice slovačke Jurjevac pripremale su langošice, a na štandu obitelji Boris mogli su se kušati pčelinji proizvodi. Likovna skupina Kontrast izložila je svoja umjetnička djela koja su nastala na koloniji prije dva tjedna, a koja se i inače održava ususret ovoj manifestaciji. Oni su zaslužni i za uređenje pozornice. Tradicijska skupina Matice slovačke Josipovac, Matica slovačka Jurjevac i Udruga žena Punitovčanke izložile su svoje rukotvorine i proizvode. A jedan poseban i najposjećeniji štand „Naramky“ su imala djeca iz mlađe dječje skupine, točnije: Peter, Ramona, Melina i Karmela koja su izrađivala narukvice i privjeske s imenima.
Manifestaciji su nazočili i Branka Baksa, članica Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i tajnica Saveza Slovaka Republike Hrvatske, Zlatko Dudjak, zamjenik predsjednice Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, Domagoj Hulak, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine u općini Punitovci, Marko Batorek, predsjednik DVD-a Josipovac, Ivica Gabajček, predsjednika nogometnog kluba Omladinac, župnik župe Punitovci Ivica Zrno, časna sestra Renata Bunova, voditeljica Misijskog centra Blažene Zdenke Schelingove, svećenik Dominik Ralbovsky i njegova sestra Kristina Ralbovsky, te predstavnici Matica slovačkih Markovac, Jelisavac, Jurjevac i Osijek. Program druge večeri su vodili Marijan Batorek i Štefanija Kanisek.
Nakon programa uslijedilo je izvlačenje tombole, a kasnije i zabava uz tamburaški sastav Slavonski Vez.
Kako jedna takva manifestacija zahtjeva puno posla i pripreme, članovima Matice slovačke Josipovac to nije problem, jer uz složnost i dobru organizaciju nijedan posao nije težak. Iako je danju bilo naporno, ipak su tokom te dvije večeri dali sve od sebe kako bi gosti i publika uživali, te osim dobro odrađenih nastupa i obveza, Banasovci su se zajedno s gostima zabavljali do ranih jutarnjih sati.

Autor teksta: Štefanija Kanisek

Uvodni ples malih domaćina Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Mlađa dječja skupina SKUD-a Braće Banas Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Najmlađi članovi u plesu Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Srednja skupina SKUD-a Braće Banas Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Srednja skupina na pozornici Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Djeca iz Jelisavca Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Djeca iz Markovca Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Jurjevačka djeca Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
KUD Koškani iz Koške Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
KUD Sloga iz Satnice Đakovačke Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Mladi helihonkari Emilio i Matea Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Petar Kuric sa Heligonkom Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Svetu misu predvodio je župnik Ivicu Zrno Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Banasovci i gosti iz Gata na svetoj misi u narodnim nošnjama Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Časna sestra Renata, Kristina Ralbovsky, svećenik Dominik Ralbovsky, Mirko Vavra sa suprugom Maricom, župnik Ivica Zrno, Rozalija Kukučka i Zlatko Dudjak Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Udruga žena Punitovčanke Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Štand Matice slovačke Jurjevac Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Štand obitelji Boris s pčelinjim proizvodima Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
KUD iz Drenja Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
KUD Sloga Bapska Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
KUU Mosor Gata Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Matica slovačka Jurjevac Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Matica slovačka Osijek Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
SKUS Ivan Brnjik Slovak Jelisavac Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
SKUU Franjo Strapač Markovac Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Odrasla plesna skupina SKUD-a Braće Banas Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Odrasla plesna skupina sa spletom plesova Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Fašiangovy tanec Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac
Djeca i njihov štand Naramky Autor fotografije: Arhiva Matice slovačke Josipovac