Uskrsne aktivnosti u Josipovcu Punitovačkom

Datum objave: 24. 3. 2024.

U nedjelju, 24. ožujka, Matica slovačka Josipovac započela je s pripremom za najveći kršćanski blagdan, Uskrs, i Uskrsnim aktivnostima u Josipovcu Punitovačkom. Pa je tako tradicijska skupina na Cvjetnu nedjelju, nakon svete mise, ispred crkve svetog Mihaela arkanđela izložila svoje rukotvorine. Ručni radovi ove skupine bili su uskrsne tematike, a izložbeni štand posjetili su brojni mještani.
U srijedu, 27.ožujka, članovi Matice slovačke Josipovac, Vinko Kmet i Vlado Kuric, ispred josipovačke crkve postavili su drvo vrbe i oko njega drvenu ogradu, koja predstavlja veliko gnijezdo. Ponovno je postavljeno i uskrsno jaje visoko oko 2 metra, koje su prije dvije godine oslikali članovi likovne grupe Kontrast.
Na Veliku subotu, 30. ožujka, predsjednica Matice slovačke Josipovac, Rozalija Kukučka i tajnica Anita Smoljo, organizirale su radionicu bojanja pisanica za djecu ispred crkve. Okupila su se djeca i roditelji, te su uz pomoć članova likovne skupine i voditeljica mlađe dječje skupine, obojala oko pedesetak pisanica. Potom su tim šarenim pisanicama i pisanicama koje je pripremila tradicijska skupina, ukrasili drvo vrbe koje je postavljeno u srijedu.
Na Uskrs, 31.ožujka, nakon svete mise, Vinko Kmet pripremio je slatko iznenađenje za najmlađe te je darivao djecu čokoladnim jajima i zečevima. Uz navedeno slatko iznenađenje, osmjeh na dječjim licima najviše su izmamili živi zečevi i pilići postavljeni u gnijezdo ispod vrbove grane.
Na Uskrsni ponedjeljak, 01. travnja, kako to tradicija i stari običaj nalaže, u Josipovcu se polijeva vodom. Polijevanje vodom simbolizira Isusovo uskrsnuće, ali i zdravlje i čistoću. Kako je ove godine bilo relativno lijepo vrijeme, brojni Josipovčani su izašli s bocama i kantama vode. Zalijevali su se i mladi i stari, slučajni prolaznici, susjedi, mladići, djevojke. Ljutnje nije bilo.
Niti ove godine u Josipovcu, za vrijeme Uskrsnih blagdana, zabave i veselja nije nedostajalo. Pohvalno je što se mještani Josipovca rado odazivaju na sve oblike organizacije, ali i sami čuvaju običaje svojih predaka.
U narednom periodu očekuju se brojne aktivnosti u Josipovcu Punitovačkom, a sve uz naglasak na obilježavanje 30. obljetnice Matice slovačke Josipovac.
Sve navedene aktivnosti održale su se uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH te Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH.

Autor teksta i fotografija: Štefanija Kanisek