Radionice pripreme i ukrašavanja tradicijskih slovačkih medenjaka

Datum objave: 01. 5. 2024.

Slovački centar za kulturu Našice s potporom Matice slovačke u Jurjevcu Punitovačkom organizirao je od 12. do 14. travnja po drugi puta radionice ukrašavanja medenjaka s ciljem potaknuti i širiti specifične tradicionalne tehnike izrade i ukrašavanja medenjaka među Slovacima u Hrvatskoj.
Radionice, koje su se svakoga dana održavale u prostoru kulturnog doma u Jurjevcu Punitovačkom vodila je Alena Tabačková iz mjesta Šoporňa (Slovačka).
Polaznice, inače članice matica slovačkih iz Jurjevca Punitovačkog i Josipovca Punitovačkog, nakon prošlogodišnje obuke kako zamijesiti tijesto i pripremiti ga na daljnju obradu, pripremiti glazuru za ukrašavanje medenjaka, ove godine učile su tehniku ukrašavanja rischelieu, u Hrvatskoj poznata pod nazivom šlinga, te ukrašavanje tradicionalnim slovačkim narodnim motivima.
Dokazom uspješnosti ovog projekta su, osim velikog interesa polaznica, unikatni radovi nastali u sklopu radionica ručnih radova navedenih matica slovačkih.
Radionice su realizirane u sklopu projekta MiSmo (MySme) – Manjinska kultura kao sredstvo samoidentifikacije i jačanja inkluzije u multietničkom okruženju.
Radove s ovogodišnjih radionica možete pogledati u fotografijama.