PODIZANJE MAJSKOG DRVA U JOSIPOVCU PUNITOVAČKOM

Datum objave: 30. 4. 2024.

Dana 30.travnja, u Josipovcu Punitovačkom, u organizaciji Matice slovačke Josipovac, održano je tradicionalno podizanje majskog drva. Kao i svake godine, drvo je postavljeno u centru sela, ispred crkve svetog Mihaela arkanđela.
Dan prije, dečki iz odrasle plesne skupine, iskopali su i pripremili rupu duboku oko 2,5 metra. Članovi Matice: Josip Brandis – Jogi, Antun Pastva – Žuti, Vinko Kvasnovski – Meho i Stjepan Kanisek – Zuzo, dovezli su iz šume u Josipovcu majsko drvo, uz prethodnu dozvolu nadležnog lugara. Ove godine je to bilo drvo hrasta, i po prvi puta je drvo imalo vlastitu zelenu krošnju.
U poslijepodnevnim satima, kada je dovezeno majsko drvo, mještani Josipovca su se počeli okupljati ispred Doma kulture. Dok su muškarci pripremali užad, ljestve i sve što je potrebno oko podizanja majskog drva, voditeljice mlađe dječje skupine, Zrinka Pajeska i Štefanija Kanisek, ukrasile su krošnju drva zajedno s djecom i mamama. Na majsko drvo su postavljene slovačka i hrvatska zastava.
Majsko drvo je podignuto je na stari način, pomoću ljestava i užadi –ručno bez dodatne mehanizacije, a samo podizanje trajalo je oko dva sata. 50-ak muškaraca podizalo je majsko drvo visoko 32 metra. Dosada je to najveće postavljeno majsko drvo u Josipovcu, a nije ga bilo jednostavno podići s obzirom da je jako puhao vjetar, pa je napor bio puno veći.
Tokom priprema i nakon postavljanja majskog drva, Jozipovski heligonkari su pjevali i svirali slovačke pjesme, a predsjednica Matice Rozalija Kukučka i tajnica Anita Smoljo, počastile su mještane kolačima i pićem.
Aktivnost podizanja majskog drva ostvarena je uz pokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Autor teksta i fotografija: Štefanija Kanisek