Novo nebo i nova zemlja

Datum objave: 07. 4. 2024.

U nedjelju, 07. travnja, održana je samostalna izložba pod nazivom „Novo nebo i nova zemlja“ umjetnice Josipe Henizelman, članice likovne grupe „Kontrast“ koja djeluje u sklopu Matice slovačke Josipovac. Izložba je započela u 18 sati, u galerijskom prostoru Matice slovačke, a održana je i u okviru programa obilježavanja 30. obljetnice Matice slovačke Josipovac.
Josipa je rođena 1998. godine u Osijeku. Ljubav prema umjetnosti se razvijala od najranije dobi. Od 2013. godine postaje članicom likovne grupe „Kontrast“, gdje je pod mentorstvom učiteljice Anice Popović razvijala prve grafike koje su pridobile priznanja i nagrade te su izlagane na izložbama u Hrvatskoj, Poljskoj i Slovačkoj. Nakon početnih uspjeha, Josipa je odlučila unaprijediti svoje umjetničko obrazovanje te upisuje Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, gdje je uspješno završila smjer grafičkog dizajna. Njezina strast prema umjetnosti i dalje se produbljivala, a taj kontinuirani razvoj vodio ju je do Akademije za umjetnosti kulturu. Ondje je , posvećena slikarstvu, postigla značajne uspjehe te stekla zvanje vizualne umjetnice. Do sada je ostvarila značajna umjetnički opus kroz pet samostalnih izložbi u 2022. godini, od kojih su tri bile organizirane u Osijeku, jedna u Balama, te jedna u Splitu. Osim samostalnih projekata, sudjelovala je na preko 30 grupnih izložbi diljem Hrvatske i inozemstva. Među njenim značajnijim izložbama ističu se 8. Slavonski biennale u Osijeku, izložba finalista Zlatne lubenice 2022. u Puli, te serija izložbi po nazivom „One su tu“, gdje je sudjelovala čak tri puta u Galeriji likovnih umjetnosti „Slavko Kopač“ u Vinkovcima. Njezina djela, nagrađena s 15 nagrada, obuhvaćaju raznolike umjetničke tehnike, uključujući fotografiju, film, slikarstvo i grafiku. Najzapaženiji je diplomski rad, eksperimentalni film „Mjesta koja ne postoje“, koji je prikazan čak 22 puta te je predstavljao Hrvatsku na film festivalu – Union Internationale du Cinema u Italiji. Ovaj film donosi 9 osvojenih nagrada, među kojima se posebno ističu Nagrada GREEN DCP za najbolji hrvatski film na Festivalu 25 FPS, Nagrada Maksimilijan Paspa za najbolji amaterski film te 1. nagrada na 54. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva. Među značajnijim radovima je i film „Ples na vjetru“, koji je 2023. godine osvojio dvije nagrade: jednu na 55. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva te nagradu publike na međunarodnom festivalu jednominutnih filmova u Požegi. Neki od njezinih nagrađenih radova uključuju i fotografiju „Blaženstvo trenutka“, koje je ovogodišnja dobitnica 2. Nagrade na izložbi fotografija autora Osječko-baranjske županije , seriju grafika „Jedno sjećanje“, fotografiju „Space“ te film „Nas osam, dva psa i mačka“. Josipa je također jedna od osam mentora koji vode radionice eksperimentalnog i dokumentarnog filma pod nazivom „ Oslobođeni film“. Osim toga nagrađena je Dekanovom nagradom 2019. te Rektorovom nagradom 2022 godine. Od 2022 . članica je Kino kluba Zagreb, Foto Kino Kluba Đakovo te od 2024. i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek. Sudjelovala je na brojnim radionicama različitih sadržaja, te aktivno izlaže radove medijima slikarstva, grafike , fotografije i filma.
Predsjednica Matice slovačke Josipovac, Rozalija Kukučka, pozdravila je sve posjetitelje izložbe a posebno uvažene goste: saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu RH Vladimira Bileka, predsjednika Saveza Slovaka u RH Mirka Vavru, Dalibora Funjaka, zamjenika predsjednice Vijeća za slovačku nacionalnu manjinu osječko-baranjske županije, župnika župe Punitovci Ivicu Zrno, ravnateljicu OŠ Josip Kozarac Josipovac Punitovački Sanju Kanisek Kuric, ravnateljicu Muzeja Đakovštine Marinu Božić. Predsjednica je također pozdravila i predstavnike brojnih udruga: Matice slovačke Jurjevac, Udruge žena Punitovčanke, Foto kino kluba Đakovo i Udruge Suncokret Đakovo.

Nakon pozdravnih riječi, predsjednica Rozalija, prepustila je riječ Josipi, kako bi rekla nešto više o samoj izložbi. Josipa se prvo zahvalila svima koji su došli na izložbu, a posebice onima koji su joj na bilo koji način pomogli u realizaciji iste, počevši od Matice slovačke Josipovac i njene predsjednice Rozalije Kukučka, svim članovima likovne grupe „Kontrast“, svojoj obitelji i prijateljima, te Anici Popović, koja joj je bila prva mentorica te koja ju je i potaknula na izložbu. Istaknula je kako joj je drago što se ova izložba održala u mjestu koje je veže za početke kada se počela baviti umjetnošću. Izložba se sastoji od 17 fotografija. Josipa je istaknula kako ova serija fotografija istražuje nekonvencionalne forme prirode, prelazeći okvire uobičajenih pejzaža. Fotografije ne prikazuju stvarnost onakvom kakva ona uistinu je, pejzaži koji su prikazani nisu pravi. Fotografije su nastale eksperimentiranjem, odnosno, oslikavaju uobičajene svakodnevne motive kao što su drvo, staklo, sunčeva svjetlost i voda. Što se tiče tehnike koju je koristila, fotografije su zabilježene makro objektivom koji joj pruža da uđe potpuno u detalj motiva kojeg fotografira, čiji prikazi, izvađeni iz konteksta i asociraju na pejzaže. Ovi vizualni tragovi, simboliziraju neprekidan proces preobrazbe koji vodi prema obećanom „novom nebu i novoj zemlji“. Stihovi iz Otkrivenja govore: „I vidio sam novo nebo i novu zemlju, jer prvo nebo i prva zemlja su prošli, i mora više nema.“ U trenucima u kojima sada živimo, naša budućnost izgleda poprilično neizvjesno. Istaknula je kako živimo u nekim čudnim vremenima, u kojem je jako puno negativnih stvari kao što su nasilje i ratovi. Ovi radovi govore o prolaznosti stvarnosti i prirodi promjene. Sve je podložno promjenama. Također je istaknula ako zamišlja ono što je ostalo na kraju ili ono što dolazi na početku, zamišlja ovako kao što su ove fotografije. Mir i spokoj. Fotografije pružaju pogled na svijet izvan materijalnog, mjesta gdje se stvarnost proživljava kroz imaginaciju.
Nakon Josipe, voditeljica likovne grupe „Kontrast“, Anica Popović, također je pozdravila sve prisutne. Za Josipu je rekla kako je ona jedna od najtalentiranijih učenica, vrijedna, ambiciozna, uporna te za ono što je dosada postigla nije dovoljan samo talent koji ima, trebalo je puno truda i rada. Govorila je i o uspjesima koje je Josipa postigla još u osnovnoj školi. Anica joj je čestitala na dosadašnjim uspjesima, zaželjela joj je neka ostane takva kao i dosada što je bila te da samo tako nastavi uz napomenu da joj je samo nebo granica. Čestitkama i pohvalama pridružili su se i Vladimir Bilek, Mirko Vavra te župnik Ivica Zrno. Članovi likovne grupe „Kontrast“ i Matice slovačke Josipovac uručili su Josipi cvijeće, kao mali znak zahvale i pažnje za njezina postignuća.
Izložbu prati i prigodan katalog u kojemu su na 16 stranica prikazane fotografije koje su na izložbi. Pokrovitelj ove izložbe je Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske.
Druženje nakon izložbe se nastavilo u prostorijama DVD-a Josipovac, prigodnim domjenkom.

Autor teksta i fotografija: Štefanija Kanisek