Mali Banasovci nastupali u Korođu

Datum objave: 18. 5. 2024.

Dana 18. svibnja, SKUD „Braće Banas“ iz Josipovca Punitovačkog, sudjelovao je na 8. Festivalu pjesme i plesa u Korođu.
Udruga za njegovanje običaja Mađara „Kórógy“ pod vodstvom Zoltána Cserepesa, organizator je dječjeg osmog po redu festivala koji se održao u dvorištu Doma kulture u Korođu. Prije programa svi sudionici festivala sudjelovali su u svečanom mimohodu kroz selo.
Na početku programa sve sudionike i goste pozdravili su saborski zastupnik za mađarsku nacionalnu manjinu Robert Jankovics, konzul Republike Mađarske u Osijeku Csaszar Jozsef Zoltan, općinski načelnik Davor Adžić i iz Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Marko Vukolić.
Domaćini su se predstavili sa novim koreografijama sa svojom mlađom, srednjom i odraslom skupinom, a ujedno su i pokazali za sve tri skupine nove nošnje. Osim njih predstavile su se još i folklorne skupine iz Belog Manastira, Vardarca, Laslova, Rajevog Sela, Suze i Velike Pisanice.
SKUD „Braće Banas“ predstavljali su najmlađi članovi i to mala dječja skupina koja se predstavila dječjim igrama „Čižiček“, srednja skupina koja se predstavila plesom „Stara polka“ i Jozipovski heligonkari koji su odsvirali i otpjevali pjesme „Od mestečka pekna cesta“ i „Nepi Jano, nepi vodu“.
Nakon programa, organizirana je zajednička večera, a potom i druženje na kojemu su se zabavljala djeca iz različitih kulturnih društava.

Autor teksta i fotografija: Štefanija Kanisek