DAN NACIONALNIH MANJINA OSJEČKO BARANJSKE ŽUPANIJE

Datum objave: 26. 5. 2024.

Dana 26. svibnja, u Osijeku je obilježen Dan nacionalnih manjina Osječko baranjske županije. Od ukupno 22 nacionalne manjine koje žive na području Osječko baranjske županije, sudjelovalo je 10 nacionalnih manjina: romska, bošnjačka, albanska, makedonska, slovenska, mađarska, srpska, crnogorska, njemačka i slovačka.
Svečana sjednica Savjeta za nacionalne manjine Osječko baranjske županije održana je u deset sati u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije na kojoj su sudjelovali predstavnici nacionalnih manjina iz Sabora, konzuli, veleposlanici te predstavnici raznih udruga i institucija. Kulturno-umjetnički program održan je na Trgu slobode, a osim toga svaka nacionalna manjina predstavila je svoju kulturu što gastro ponudom što raznim izložbama tradicijske baštine. Predstavnici slovačke nacionalne manjine koji su nazočili sjednici su predsjednica Vijeća slovačke nacionalne manjine OBŽ Ana Kanđera Legčević, predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra i Dalibor Funjak zamjenik predsjednice Vijeća slovačke nacionalne manjine OBŽ, te veleposlanica Slovačke Republike u RH Hana Kovačova.
Slovačku nacionalnu manjinu predstavljala je Matica slovačka Josipovac. Članice tradicijske skupine izložile su svoje rukotvorine te su pripremale slovačko tradicionalno jelo od krumpira „polesnjak“. Likovna skupina „Kontrast“ izložila je svoja umjetnička djela, a odrasla plesna skupina SKUD-a „Braće Banas“ predstavila se plesnom koreografijom „Zamutovsky čardaš“.

Autor teksta i fotografija: Štefanija Kanisek