40. SMOTRA SLOVAČKOG FOLKLORA U RH – 01.06.2024. – RIJEKA

Datum objave: 01. 6. 2024.

Na jubilarnoj 40. smotri Slovačkog folklora u Hrvatskoj Maticu slovačku Josipovac je predstavljala odrasla plesna skupina SKUD-a Braće Banas plesom Horehronski dupak u koreografiji Pavola Cienika koji su s njima uvježbali Marijan Batorek i Štefanija Kanisek. Smotra se održala u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.
Osim folklornih nastupa, posjetitelji su imali priliku vidjeti izložbu tradicionalnih slovačkih ukrasa koje je predstavila dugogodišnja suradnica iz Slovačke, Anna Kulichova.
Ovoj su manifestaciji prisustvovali brojni uzvanici: veleposlanica Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj Hana Kováčova, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Tibor Varga, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, Zlatko Komadina župan Primorsko-goranske županije, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra, kao i desetak predsjednika slovačkih matica u Hrvatskoj.
Na smotri je sudjelovalo oko 350 sudionika koji su dali doprinos očuvanju baštine i promicanju kulture slovačke nacionalne manjine u Hrvatskoj.
Na smotri su nastupile matice slovačke iz Hrvatske: Ilok, Jakšić, Josipovac, Lipovljani, Međurić, Miljevci, Našički Markovac, Osijek i Rijeka. Nastupila su i dva hrvatska kulturno umjetnička društva s područja Rijeke.