35. SMOTRA FOLKLORA ĐAKOVŠTINE

Datum objave: 05. 5. 2024.

U nedjelju, 05. svibnja, u Centru kulture u Đakovu, održana je 35. Smotra folklora Đakovštine. Na ovoj smotri sudjelovala je i odrasla plesna skupina SKUD-a „Braće Banas“ iz Josipovca Punitovačkog. Ujedno je to i kvalifikacijska smotra za ovogodišnje 58. Đakovačke vezove, ali i za ostale smotre u RH na koje Folklorni odbor šalje svoje predstavnike ispred Grada Đakova i Đakovačkih vezova. Smotra je i dio programa obilježavanja 785. godišnjice grada Đakova, a domaćin smotre je KUD „Zora“ iz Piškorevaca, koji je i uredio scenu za ovu smotru.
Voditelj smotre je Mato Ručević, koji je na samom početku pozdravio sve sudionike i sve goste, a ove godine ju je otvorila tajnica SAKUD-a (Savez kulturno umjetničkih društava) Đakovštine Anamarija Sarić, koja je naglasila kako na ovoj smotri sudjeluje gotovo 400 folkloraša koji njeguju tradiciju koju su im ostavili njihovi djedovi i bake.
Nastupe društava je ocjenjivala prosudbena komisija koja ocjenjuje pjevanje, sviranje, ples i nošnje. Te nakon svih nastupa savjetuju sudionike što nije valjalo i što je potrebno popraviti.
SKUD „Braće Banas“ svake godine sudjeluje na Smotri folklora Đakovštine s revijalnim nastupom na uvodu, jer ne ulazi u ocjenjivački dio koji se odnosi isključivo na hrvatska društva. Banasovci će, kao i svake godine, biti sudionici svečanog mimohoda 58. Đakovačkih vezova te će na pozornici Strossmayerovog parka zaplesati u djelu Međunarodne smotre folklora.
Ostali sudionici 35. smotre folklora Đakovštine bili su: KUD „Gorjanac“ Gorjani, KUD „Šokadija“ Strizivojna, KUD „Vesela Šokadija“ Lapovci, KUD „Zora“ Piškorevci, KUD „Milko Cepelić“ Vuka, KUD „Perkovčani“ Novi Perkovci, KUD „Hrvatska čitaonica“ Selci Đakovački, KUD „Drenjanci“ Drenje, KUD „Slavonija“ Đurđanci, KUD „Kondrićani“ Kondrić, KUD „Šokadija“ Budrovci, KUD „Sloga“ Satnica Đakovačka i KUD „Vesela šokadija“ Koritna.
Organizatori ove smotre kao i prijašnjih godina su Savez kulturno umjetničkih društava Đakovštine, Savez kulturno umjetničkih društava grada Đakova i Folklorni odbor Đakovačkih vezova, a sponzori Grad Đakovo i gradonačelnik Marin Mandarić.

Autor teksta i fotografije: Štefanija Kanisek